Sindikat najavio prosvjed zbog smanjivanja investicija u HT-u i otpuštanja radnika

HRVATSKI sindikat telekomunikacija (HST) organizirat će sredinom listopada prosvjed zbog smanjivanja ulaganja u Hrvatski telekom (HT) i najavljenog otpuštanja stotinjak radnika.

Predsjednik HST-a Josip Pupić upozorio je danas da je lani u HT-u ostvareno samo 40 posto planiranih investicija, a ove je godine Nadzorni odbor HT-a ulaganja smanjio za 20 posto, što je suprotno dogovoru Vlade i Deutsche Telekoma (DT).

"DT želi svoj dug smanjiti sa što manje investicija, a ujedno u njih ulazi oprezno kako bi u slučaju da se nešto dogodi lako mogao pobjeći", ustvrdio je Pupić na konferenciji za novinare.

Upozorio je da je već najavljeno otpuštanje stotinjak radnika na održavanju vozila, i to bez programa zbrinjavanja uobičajenim načinima kao što su prekvalifikacije, doškolovanje ili pronalaženje posla u partnerskim tvrtkama.

Zbog smanjenog ulaganja i nedostatka vizije u HT-u bi bez posla moglo ostati čak 2.000 radnika, procjenjuje Pupić. Ti će ljudi, ako završe na ulici, teško naći novi posao bez prekvalifikacija jer su stručni za usko područje, upozorio je.

U prosvjedu pred Upravnom zgradom HT-a u Hebrangovoj ulici sudjelovat će 130 sindikalnih povjerenika. Ne riješe li se time problemi, HST bi mogao organizirati opći štrajk u koji će pozvati i članstvo Republičkog sindikata HPT-a.

Sindikat će prosvjedovati i pred Banskim dvorima kako bi izrazio nezadovoljstvo zbog neizvršenja ugovorenih obveza između Vlade i HT-a oko ulaganja, te zbog zaustavljanja već dogovorene prodaje sedam posto dionica radnicima.

Pupić tvrdi kako je tu prodaju zaustavio DT zbog straha da bi im pala cijena.

HST je nedavno podignuo krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe zbog malverzacije sa "simpa bonovima", čime je HT-u nanesena šteta od nekoliko desetaka milijuna kuna. Pupić kaže da su četiri radnika zbog toga dobila otkaze, no sindikat vjeruje da su za to odgovorne neke druge osobe.

Pročitajte više