Sindikat novinara "Slobodne Dalmacije" zgrožen postupkom Josipa Jović

SINDIKAT novinara "Slobodne Dalmacije", kao i svi zaposleni, zgroženi su postupkom jednog od najbolje plaćenih komentatora splitske novinske kuće koji je od nje ovrhom naplatio 45.500 eura, kaže se u priopćenju Sindikata novinara "Slobodne Dalmacije" koje je potpisala glavna povjerenica Ljubica Vuko.

Jović je taj novac dobio sudskim putem jer je prije isteka mandata smijenjen s dužnosti glavnoga urednika, a ugovor koji je potpisao s ondašnjim direktorom "Slobodne" Miroslavom Ivićem daje mu pravo da u tom slučaju naplati taj iznos. Unatoč osporavanju tog ugovora od nove uprave "Slobodne Dalmacije", sud je presudio da je ugovor valjan i da Joviću pripada taj iznos. Sindikat novinara "Slobodne" pita kakvo je moralno pravo na taj "menadžerski ugovor" u situaciji kada je nekadašnji glavni urednik i dalje kao komentator na platnom popisu poduzeća i to s izrazito dobrom plaćom.

"Također se pitamo koji su bili njegovi rezultati kao menadžera koji mu jamče zaštitu 12 bruto plaća u poduzeću koje nije u privatnom vlasništvu, a posluje s brojnim problemima", kaže se u priopćenju u kojem se poziva Josipa Jovića da novac koji je ovrhom dobio od "Slobodne" daruje obiteljima hrvatskih branitelja kao što je to učinio Ilija Maršić, član Nadzornog odbora "Slobodne", odrekavši se naknade od gotovo 100 tisuća kuna u korist pet obitelji poginulih branitelja.

U priopćenju se također navodi i da je "Slobodna" zatražila reviziju cijelog postupka kod Vrhovnog suda. Novinari "Slobodne Dalmacije" pozivaju i premijera Ivicu Račana i predsjednika Sabora Zlatka Tomčića da se konačno dogovore kako privatizirati "Slobodnu Dalmaciju" kojoj je prijeko potrebna tehnološka obnova.

Priopćenje Sindikata novinara "Slobodne Dalmacije" Josip Jović je za Hinu prokomentirao riječima da je njegov iznos od 45 tisuća eura potpuno pravedan, a odgovornost snosi onaj tko ga je smijenio s mjesta glavnog urednika "Slobodne Dalmacije".

Kako kaže Jović, u samom ugovoru stoji stavka da poslodavac snosi sve posljedice ako neopravdano i jednostrano prekine ugovor sa mnom, a upravo je to učinjeno.

Na upit hoće li se odazvati pozivu sindikata da iznos donira, Jović je odgovorio da je to njegova plaća koju je izgubio, a nije nikakva nagrada.

"Pozivam sindikat novinara Slobodne Dalmacije da se malo educira o pravnoj državi i nekim pravilima u civiliziranim poslovnim odnosima", kazao je Jović.

Pročitajte više