Sindikat protiv predloženih promjena zakona u srednjim školama

SUDIONICI tribine koju je danas organizirao Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske (NSZSŠH) usprotivili su se izmjenama i dopunama Zakona o srednjim školama koji je u hitnu postupku, jer smatraju da su "korak natrag" za školstvo.

Predlažemo da Hrvatski sabor donese politički dokument koji bi cjelovito pristupio pitanjima školstva, što ne mora biti odmah, rekao je Andrija Puljević, predsjednik NSZSŠH-a.

Dokument bi trebao odrediti uvjete za donošenje školskih standarda iz kojeg bi lokalna uprava i samouprava trebala preuzeti svoju odgovornost. U njemu bi trebalo biti jasno obrazujemo li mlade ljude za besposlenost, za ulicu, za produženje socijalnog osiguranja ili za svijet rada, rekao je Puljević.

Usprotivio se izmjenama, rekavši da se njima ponovno centralizira financiranje školstva jer se "znalo da lokalna uprava i samouprava neće moći sama financirati ni 10 posto obveza", te se zauzeo da država završi planirana ulaganja. Ne treba uzimati prava lokalne uprave i samouprave jer decentralizaciju nije moguće zadržati, dodao je. Puljević se ne slaže ni s predloženim izmjenama izbora ravnatelja, držeći da treba pronaći način koji će omogućiti da se "biraju najbolji".

Usprotivio se i promjeni odredaba o osnivanju školskih odbora u kojima će lokalna uprava imati veći broj i utjecaj od struke.

Na tribini, na kojoj je zanijekana kompetentnost onih koji izrađuju promjene, nije bilo predstavnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, jer se državni tajnik Želimir Janjić ispričao zbog sudjelovanja u radu Hrvatskog sabora.

Pročelnik zagrebačkoga Gradskog ureda za obrazovanje i šport Ivica Lazanja upozorio je da Zagreb izdvaja gotovo četvrtinu proračuna za školstvo, a iz proračuna dobiva samo tri posto te da znatno zaostaje za potrebama.

Voditelj projekta državne mature Petar Bezinović govorio je o provedbi toga projekta, istaknuvši da se zbog parlamentarnih izbora izgubila godina dana.

Dodao je kako bi se po optimističnoj prognozi državna matura mogla uvesti tek 2008., ako se do kraja godine osnuje nacionalno ispitno središte.

Temeljni smisao uvođenja državne mature je unaprjeđivanje i osiguravanje kvalitete obrazovanja, rekao je Bezinović.

Među inim, njome se povećava razina kompetencija učenika i školskog sustava, izjednačuju uvjeti za sve, poboljšava komunikacija učenika i nastavnika i slično, rekao je.

Ponovio je zabrinutost zbog stavova dijela nastavnika po kojima "mi nismo u stanju provesti državnu maturu".

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više