Sindikat traži prodaju dionica HT-a radnicima, građanima i državnim službenicima

REPUBLIČKI sindikat radnika HPTa zatražio je danas da Vlada proda dionice Hrvatskog telekoma (HT) po povoljnijim uvjetima radnicima, građanima i državnim službenicima.

Sindikat traži da se dionice te tvrtke osim bivšim i sadašnjim radnicima HT-a i Hrvatske pošte (HP), te braniteljima, prodaju i građanima i državnim službenicima, navodeći da su građani sudjelovali u izgradnji HT-a dok službenici u pretvorbi dosad nisu mogli kupiti dionice drugih poduzeća.

Hrvatski građani su godinama gradili telekomunikacijsku mrežu, a danas moraju plaćati pristup mreži pa sindikat smatra da bi država kao vlasnik 49 posto dionica trebala građanima vratiti dug prodajom dijela dionica, kao što je to napravljeno u Sloveniji.

Sindikat stoga traži da Vlada žurno krene s pripremom predloženog procesa u kojem bi uz sindikat sudjelovala i Udruga "Potrošač".

Sindikat traži da se zaposlenima u državnim službama omogući kupnja HT-ovih dionica po povoljnijim uvjetima s obzirom na radni staž proveden u državnoj službi.

Ta mogućnost, kaže sindikat, posebno bi se odnosila na državne službenike i namještenike, policiju, vojsku, profesore i zdravstvene radnike koji u dosadašnjoj pretvorbi nisu mogli kupovati dionice.

Sindikat navodi da bi se prodajom ostatka HT-ovih dionica građanima i službenicima omogućilo da 49 posto dionica HT-a ostane u vlasništvu hrvatskih građana, a ne stranih vlasnika.

Sindikalci također zahtijevaju žurno rješavanje problema oko povoljne prodaje sedam posto dionica bivšim i sadašnjim radnicima HT-a i HP-a, jer je taj proces Vlada počela provoditi prije dva mjeseca, ali radnici još uvijek ne mogu kupiti dionice.

Pročitajte više