Sindikati državnih službi traže pregovore o osnovici za plaću

Sindikat državnih službenika i namještenika i Sindikat vojnih službenika i namještenika zatražili su danas od Vlade početak pregovora za utvrđivanje osnovice za plaću, osnovice za jubilarne nagrade, dara za djecu i božićnice.

Sindikati predlažu povećanje osnovice za plaće za 20 posto čime bi se plaće državnih službenika i namještenika uskladile s kretanjima plaća u drugim sektorima te spriječilo daljnje zaostajanje za plaćama zaposlenih u javnim službama.

Također predlažu iznos osnovice za isplatu jubilarnih nagrada od 2.000 kuna, dara za djecu od 600 kuna te božićnice od 1.500 kuna, kaže se u priopćenju dvaju sindikata.

Kolektivnim ugovorom propisano je da će ugovorne strane osnovicu za izračun plaće utvrđivati posebnim dodatkom svake godine u postupku donošenja državnog proračuna za sljedeću godinu, kao i visinu osnovice za isplatu jubilarnih nagrada, podsjeća se u priopćenju.

Iznos dara za djecu u prigodi Dana sv. Nikole i božićnice ugovorne strane trebaju utvrditi najkasnije do 1. studenoga.

Isto tako, sindikati traže početak razgovora o uredbama o koeficijentima, posebnim uvjetima rada i nagrađivanju za natprosječne rezultate rada, sukladno zaključku pregovaračkih odbora od 14. travnja da će Vlada i sindikati državnih službi najkasnije u roku 30 dana po sklapanju novog kolektivnog ugovora započeti razgovore o tim pitanjima.

(Hina) pp/xmd ymd

Pročitajte više