Sindikati se sastali s Kosoricom: Protiv nezaposlenosti će se boriti Povjerenstvom

SINDIKALNI čelnici danas su se sastali s premijerkom Jadrankom Kosor, a tema sastanka koji je sazvala premijerka je program gospodarskog oporavka.

Čelnici pet sindikalnih središnjica od premijerke su zatražiti da se Vlada hitno posveti rješavanju problema nelikvidnosti, rasta nezaposlenosti, neisplate plaća i neuplate doprinosa.

Čelnici pet sindikalnih središnjica dogovorili su s Kosoricom kako će se idući tjedan sastati još četiri puta kako bi raspravljali u gore iznesenim ključnim pitanjima. Kako je najavila Jadranka Kosor, na idući će sastanak biti pozvani najveći proizvođači i trgovci kako bi dogovorili, ako ništa drugo, onda barem da ne dođe do poskupljenja glavnih namirnica - kruha i mlijeka.

A za sljedeći je tjedan najavila i sjednicu povjerenstva za nezaposlenost čiji će zadatak biti borba protiv nezaposlenosti, odnosno analiza trenutke situacije i osmišljavanje plana smanjivanja broja ljudi na burzi. "Pokušat ćemo odgovoriti i odakle 10.000 novonezaposlenih na burzi jer ih nema u bazi podataka. Sve to radimo i u sklopu borbe protiv sive ekonomije", kaže Kosor.


Najavljen je i sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća, nakon poduže stanke u radu. Kosor tvrdi da da se to Vijeće redovno sastajalo, da bi bili izbjegnuti mnogi nesporazumi, među ostalim i onaj o Zakonu o vodama i rasprodaji nacionalnih bogatstava.  

U roku od dva tjedna, prema najavama premijerke, trebali bi se sastati i čelnici sindikata s predstavnicima Hrvatske udruge poslodavac. "Sindikati žele da i banke daju svoj doprinos rješavanju krize, kao što su ga dali privredni sektor i stanovništvo. Banke, financijski kapital i leasing kuće pobrali su vrhnje u teškim danima za državu, građane i radnike", oštro je komentirao Vilim Ribić.

Podsjećamo, sindikalni čelnici su krajem prošle godine najavljivali organiziranje masovnih prosvjeda u više gradova ako Vlada ne ispuni njihove zahtjeve za provedbom reformi koje bi trebale olakšati položaj radnika, nezaposlenih i umirovljenika. U međuvremenu su odustali od prosvjeda.

Pročitajte više