sindikati traže povećanje neoporezivog dijela plaće s 1.500 na 2.000 kuna

Četiri sindikalne središnjice zatražile su danas da Vlada u sklopu najavljene porezne reforme poveća neoporezivi dio plaće s 1.500 kuna na 2.000 kuna, a neoporezivi dio plaće utvrdi kao najnižu plaću u Hrvatskoj.

Povećanje neoporezivog dijela plaće značilo bi za proračun 1,3 milijarde kuna manje, pa treba proširiti bazu poreznih obveznika kako bi se nadoknadio taj manjak, ističu Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Hrvatska udruga sindikata (HUS), Matica sindikata javnih službi i Sindikat usluga UNI-Cro, koji okupljaju više od dvije trećine sindikalno organiziranog radništva.

Tražimo da Vlada u sklopu porezne reforme ispuni svoja predizborna obećanja i obračuna se sa sivom ekonomijom i nezakonitim bogaćenjem, te stvori uvjete za pokretanje Hrvatske, rekla je predsjednica SSSH Vesna Dejanović na konferenciji za novinare.

Sindikati su protiv ukidanja porezne stope od 45 posto, jer se time ide na ruku samo bogatima, a poreznih obveznika s plaćama iznad 20.000 kuna u Hrvatskoj ima samo 2.500, dodala je Dejanović.

Također se usprotivila mogućim izmjenama stope PDV-a od 22 posto, koja treba ostati na sadašnjoj razini još barem pet godina, kao i diferenciranih stopa za turizam i socijalno osjetljive proizvode, poput kruha i mlijeka.

Proračun se treba puniti suzbijanjem sive ekonomije, a ne oporezivanjem kruha i mlijeka, naglašavaju sindikalci koji traže reviziju sustava poreznih olakšica.

Predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak negativno je ocijenio prijedlog Nezavisnih hrvatskih sindikata da se smanje i doprinosi, jer bi se to odrazilo na kvalitetu zdravstvenog sustava, koji je ionako u kolapsu.

On drži da će se već iduće godine opet ići u poreznu reformu jer se sadašnjom nije ni dotaklo oporezivanje obiteljskog prihoda, što je svojedobno najavljivao ministar financija Ivan Šuker.

Predstavnici četiriju središnjica na novinarski su upit odbacili mogućnost potpisivanja socijalnog pakta koji bi sadržavao odredbu o zamrzavanju plaća.

Irski model socijalnog partnerstva, na kojeg se svi toliko pozivaju, sadržavao je dogovor o kontroliranom rastu plaća, a ne njihovu zamrzavanju, napomenula je Vesna Dejanović.

(Hina) xmd ymd

Pročitajte više