Širi se snimka. "Srpski policajci su natjerali migrante da se skinu pa ih potjerali"

Screenshot: Guardian

Pojavile su se snimke na kojima se vidi da su muškarci na granici Srbije i Sjeverne Makedonije prisiljeni skinuti se po mraku i hodati po hladnoći. Na snimkama koje je Guardianu pokazao Legis, sjevernomakedonska nevladina udruga, vidi se red polugolih muškaraca.

Legis javlja da je snimke snimio lokalac blizu sela Lojane, kod srpske granice. Nevladina organizacija tvrdi da je incident drugi slučaj u jednom danu takvog ponižavajućeg ponašanja prema migrantima. Srpska granična policija natjerala je preko 50 ljudi da se skinu do gola ili u donje rublje, a zatim ih potjerala natrag u Sjevernu Makedoniju. Legis je kasnije stupio u kontakt s ljudima i utvrdio da se radi o Sirijcima.

Jasmin Ređepi, predsjednik Legisa, rekao je da se policija navodno ponaša tako strogo jer želi spriječiti krijumčarenje ljudima. "Ovi incidenti pojavili su se taman kad EU priprema restrikcije za migrante, nekoliko dana nakon samita EU i Srbije o suradnji oko granice. Sad vidimo izravan učinak i posljedice", rekao je. Dodao je da je ovo prvi takav slučaj na ovoj granici.

Radoš Đurović, direktor Centra za zaštitu i pomoć tražiteljima azila, rekao je da je osoblje azila od početka godine primijetilo povećan broj povrataka migranata sa srpske granice u Sjevernu Makedoniju. "Može se reći da je to sad redovna praksa", rekao je.

Europski problem

Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava Vijeća Europe, rekla je: "Nova izvješća o ponašanju srpske policije na granici sa Sjevernom Makedonijom, koje je navodno nasilno i ponižavajuće te čak uključuje krađu od migranata, zahtijevaju brzu i učinkovitu istragu nadležnih vlasti."

"Ovi incidenti nisu samo zabrinjavajući već ukazuju na širi trend u članicama Vijeća Europe", rekla je. "Ova djela krše Europsku konvenciju o ljudskim pravima, kao i druge međunarodne standarde koji propisuju da tražiteljima azila bude pružena skrb."

"Ono što sam primijetila i na što već duže upozoravam, jest da su migranti podvrgnuti ponižavajućem tretmanu u nekolicini europskih država već godinama." Ređepi je pozvao Ured pučkog pravobranitelja Sjeverne Makedonije i Srbije da provede istragu te da nevladinim organizacijama bude dopušteno pratiti policijske operacije. 

Srpska policija nije htjela komentirati situaciju.

Pročitajte više