Sirijci glasuju za novi parlament i ubrzanje reformi

SIRIJCI su u nedjelju glasovali na prvim parlamentarnim izborima otkad je predsjednik Bashar al Assad naslijedio svojega oca 2000. godine, a analitičari procjenjuju da bi novi parlament mogao ubrzati započete reforme.

Odaziv na glasovanje, koje završava u ponedjeljak, bolji je nakon slabog početka, no na nekim je mjestima i dalje loš, vjerojatno zbog toga što su glasači na poslu.

Od 17 milijuna stanovnika, njih 11 milijuna s pravom glasa trebali bi izabrati 250 članova Narodne skupštine između 4.945 stranačkih i nezavisnih kandidata, među kojima je 847 žena.

´Ovi su izbori važan korak za učvršćenje demokracije u Siriji´, izjavio je Abdulah al-Ahmar, zamjenik predsjednika vodeće Socijalističke arapske stranke Baath (SABP).

Riječ je o prvim izborima nakon što je zapadnjački obrazovan Assad uveo reforme, uključujući i mjere za političku toleranciju u socijalističkoj republici.

Oporbeni političari, poput Michelle Kilo, ocjenjuju da su promjene vidljive, no ističu da parlament ima manje političkog utjecaja od vodeće stranke.

SABP i njezini saveznici u ljevičarskoj Nacionalnoj fronti za napredak(NPF) tradicionalno dominiraju parlamentom, a analitičari procjenjuju da se to ni nakon ovih izbora neće promijeniti.

U odlazećem sazivu, čiji je četverogodišnji mandat istekao prošle godine, NPF je imala 167 zastupnika, od kojih je 135 članova SABP-a.

Pročitajte više