Sisačko gradsko vijeće oslobađa Željezaru plaćanja komunale naknade

SISAČKO Gradsko vijeće danas je većinom glasova odlučilo hrvatsku tvrtku "Conares Balkan", budućeg vlasnika Željezare Sisak, osloboditi plaćanja komunalne naknade i poreza na tvrtku u roku od tri godine.

Pisani zahtjev za oslobađanjem plaćanja komunalne naknade i poreza na tvrtku, u ime ´Conares Balkana´, podnio je direktor te tvrtke, budući direktor Željezare Nasibulla Mukhatdinov. U zahtjevu je navedeno da novi vlasnik za uzvrat jamči zadržavanje 1700 radnika i ulaganje šest milijuna eura u modernizaciju postrojenja u roku šest mjeseci.

Gradsko je vijeće odlučilo da će se odluka o oslobođenju plaćanja komunalne naknade primjenjivati samo ako novi vlasnik bude ispunjavao svoje ugovorne obaveze prema hrvatskoj državi i prema 1700 radnika Željezare. Odluke će stupiti na snagu s danom potpisivanja aneksa kupoprodajnog ugovora.

Grad Sisak je, kako je iznio gradonačelnik Dinko Pintarić, Željezari Sisak od 1996. do kraja prošle godine otpisao dug za komunalnu naknadu od 105 milijuna kuna ili jednogodišnji gradski proračun. Otpisom tih dugova Grad Sisak je potpomogao sanaciju i restrukturiranje Željezare, te pridonio njezinu opstanku i očuvanju 1700 radnih mjesta. Oslobađanjem plaćanja komunalne naknade i poreza na tvrtku u roku od tri godine Gradska uprava, kako je istaknuo gradonačelnik Pintarić, pomaže novom vlasniku u pokretanju proizvodnje Željezare, kako bi novac, koji bi dao Gradu za komunalnu naknadu, i porez na tvrtku mogao usmjeriti u proizvodnju i zapošljavanje svih 1700 radnika.

Koordinacija sindikata za opstojnost Željezare Sisak pozdravila je današnju odluku sisačkog Gradskog vijeća, ocjenjujući ju kao doprinos lokalne gradske vlasti opstanku Željezare. Zahvalni smo Gradu Sisku na svemu što je proteklih godina, a posebno tijekom posljednje krize, učinio za Željezaru i njezine radnike, rekao je, u ime Koordinacije, glavni povjerenik željezarine Podružnice Sindikata metalaca Hrvatske Mato Somić.

Somić je naveo da je Koordinacija u stalnom kontaktu sa stečajnom upravom u Željezari i Ministarstvom gospodarstva kako bi se radnicima isplatile minimalne plaće za siječanj.

Pročitajte više