Sjeverna Koreja usavršava svoje projektile na Pacifiku. Analitičari: To je opasno

Foto: EPA

AKO Sjeverna Koreja ispuni svoju prijetnju da će Tihi ocean pretvoriti u "poligon za gađanje", to će izoliranoj i nuklearno naoružanoj državi omogućiti tehnički napredak, kao i signaliziranje vlastite vojne odlučnosti, smatraju analitičari.

Sjeverna Koreja lansirala je dvije balističke rakete kratkog dometa u ponedjeljak, nakon što je u subotu ispalila masivni interkontinentalni balistički projektil Hwasong-15. Kao i u većini sjevernokorejskih testova, sve su te rakete pale u Japansko more, piše Reuters.

Kimova sestra zaprijetila

No Kim Yo-jong, moćna sestra vođe Kim Jong-una, zaprijetila je u ponedjeljak da će ići i dalje, rekavši da će korištenje Pacifika kao "poligona za gađanje" ovisiti o ponašanju američkih snaga.

"Ova vrsta testiranja imala bi tehničku važnost, a iskazala bi i vjerodostojnost njihovog nuklearnog štita", rekao je Ankit Panda iz američke Zaklade Carnegie za međunarodni mir.

Dosad je Sjeverna Koreja ispalila tri varijante balističkih projektila srednjeg dometa Hwasong-12 iznad Japana i u Tihi ocean. Posljednje takvo lansiranje u listopadu 2022. godine preletjelo je rekordnu udaljenost za bilo koju sjevernokorejsku raketu.

Nema izvješća o šteti ili žrtvama od lansiranja iznad Japana, ali su međunarodne organizacije kritizirale Pjongjang zbog provođenja takvih testova bez upozorenja civilnim zrakoplovima ili brodovima.

"Ovo je zabrinjavajuća prijetnja"

Sjeverna Koreja nikada nije lansirala interkontinentalni balistički projektil prema nekom cilju, Uvijek se radilo o putanji koja šalje projektile visoko u svemir, a ne na niže visine i putanje koje bi slijedile u stvarnoj uporabi. Pjongjang kaže da to čini zbog brige za sigurnost svojih susjeda.

"Ovo je zabrinjavajuća i vjerodostojna prijetnja, Sjeverna Koreja vjerojatno želi tehnički potvrditi svoje projektile većeg dometa testiranjem u sjevernom Pacifiku, kao što je to učinila s Hwasong-12 u prošlosti", rekao je Panda i dodao da su Hwasong-15 i Hwasong-17 interkontinentalni balistički projektili glavni su kandidati za ovu vrstu testiranja.

Dužnosnici u Južnoj Koreji i SAD-u rekli su kako nije jasno je li Sjeverna Koreja usavršila tehnologiju vraćanja koja bi zaštitila nuklearnu bojevu glavu tijekom vatrenog prolaska kroz atmosferu.

Što bi testovi u Pacifiku omogućili Sjevernoj Koreji?

Kim Yo-jong spomenula je to u svojoj izjavi od ponedjeljka, osporavajući tvrdnje nekih stručnjaka da je snimka snimljena iz Japana pokazala neuspjeh tehnologije za vraćanje: "Posjedujemo zadovoljavajuću tehnologiju i sposobnost i sada ćemo se usredotočiti na povećanje količine."

Testovi u Pacifiku omogućili bi Sjevernoj Koreji da podvrgne tehnologiju za ponovni ulazak atmosferskim naprezanjima i agregatnim toplinskim opterećenjima koja bi bila realističnija u usporedbi s visoko uzdignutim putanjama, smatra Panda.

Sjevernokorejska tehnologija interkontinentalnih balističkih projektila postaje zrela, a usavršavanje tehnologije za ponovni ulazak povećalo bi prijetnju i pritisak na Sjedinjene Američke Države, ističe Shin Seung-Ki, znanstveni suradnik na Korejskom institutu za obrambenu analizu (KIDA).

"Sjeverna Koreja će moći napasti SAD"

"Ako se ta tehnologija uspješno implementira kroz test, oni će moći napasti kopno SAD-a, što je svrha njihovih projektila", rekao je Shin Seung-ki.

Sjeverna Koreja vjerojatno može primiti telemetriju od svojih testova projektila kratkog dometa i projektila visokih putanja, ali nije jasno može li prikupiti podatke od testova oružja dugog dometa, kaže Markus Schiller, europski stručnjak za projektile: "Oni mogu prikupljati podatke o letu sve dok je projektil na vidiku. Čim je izvan dosega ili ako zađe ispod horizonta, Sjeverna Koreja će biti slijepa".

Schiller je rekao da ne zna za bilo kakve brodove za praćenje koje Sjeverna Koreja postavlja duž putanje leta i za sada nema satelite za prijenos podataka.

Južnokorejski dužnosnici nisu u krivu kada primjećuju da su sjevernokorejske letjelice netestirane, ali te tvrdnje također navode Pjongjang da provede testove potrebne za dokazivanje svojih sposobnosti, rekao je George William Herbert, profesor u Centru za proučavanje neproliferacije i konzultant za projektile.

Kako bi istaknula svoju poantu, Sjeverna Koreja bi mogla pribjeći provođenju testa punog dometa i detonirati živu nuklearnu bojevu glavu iznad oceana, rekao je Herbert.

Što će Sjeverna Koreja sada napraviti?

Ministar vanjskih poslova Sjeverne Koreje sugerirao je 2017. godine da vođa Kim Jong-un razmatra testiranje "hidrogenske bombe bez presedana" iznad Pacifika kao odgovor na prijetnju američkog predsjednika Donalda Trumpa da će "potpuno uništiti" zemlju.

"Takozvani Juche Bird test s aktivnim oružjem je zabavna šala do dana kada ga stvarno ispale, a onda će to biti veliki geopolitički incident i radioaktivna katastrofa čak i ako se 'sigurno' detonira visoko iznad mora. Ne bismo trebali to poticati omalovažavanjem njihovih sposobnosti", rekao je Herbert.

Sjeverna Koreja dovršila je pripreme za mogući nastavak nuklearnih detonacija u podzemnim tunelima svog poligona za nuklearna ispitivanja prvi put nakon 2017. godine, prema dužnosnicima u Seulu i Washingtonu.

S atmosferskim testiranjem ili bez njega, Sjeverna Koreja će vjerojatno provesti višestruka testiranja interkontinentalnih balističkih projektila punog dometa, kao i iskoristiti podzemna testiranja za usavršavanje manjih, ali snažnijih nuklearnih bojevih glava, smatra Yoji Koda, bivši japanski admiral.

Ako se ta dva uvjeta ispune, tada će Sjeverna Koreja u potpunosti pokazati svoju sposobnost odvraćanja Sjedinjenih Američkih Država, rekao je Koda.

Pročitajte više