Skandal oko fotomontaže u Blicu: Muftija u pravoslavnoj odjeći Mešihatu nije bio smiješan!

BEOGRADSKI dnevni list Blic je u rubrici humor objavio fotomontažu na kojoj je prikazan glavni muftija srpske islamske zajednice Muamer Zukorlić u odjeći pravoslavnog svećenika i s križem na glavi, no Mešihat Islamske zajednice u Srbiji ta montaža nije nasmijala.

Šokirane islamske predstavnike u Srbiji fotomontaža je uvrijedila, pa su od glavnog urednika Blica zatražili javnu ispriku, najavivši da će podnijeti zahtjev za novčanom odštetom od sto milijuna eura, nazvavši je tek 'simboličnom' kaznom za neprihvatljiv postupak dnevnog lista. Uz to, zaprijetili su i kaznenom prijavom i pozivanjem svih građana na bojkot Blica, objasnivši da je fotomontažom nanesena teška uvreda svim muslimanima, jer se njome sugerira njihovo pokrštavanje. Kao vrhunac uvrede, tumači Mešihat, shvaćena je činjenica da je u montaži upravo u kontekst pokrštavanja stavljen njihov vrhovni vjerski autoritet u državi.

"Vrijeđajući najdublje vjerske osjećaje muslimana i ne ustručavajući se od skrnavljenja i samih vjerskih simbola, muslimanima se šalje poruka da njihove duhovne vrijednosti ne uživaju zaštitu zakona i sistema države" ističe Mešihat IZ u Srbiji.

Glavni urednik Blica Veselin Simonović svim je građanima Srbije islamske vjeroispovijesti uputio ispriku, a Islamskoj je zajednici obećao i objavljivanje isprike u sljedećem izdanju novina, te je objasnio kako im nije bila namjera vrijeđati muslimane.

Pročitajte više