Škare Ožbolt posjetila djecu u Klaićevoj

Predsjednica Demokratskog centra (DC) i ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt posjetila je danas djecu u Klinici za dječje bolesti u Klaićevoj ulici u povodu Svjetskog dana bolesnika.

"Kao predsjednica DC-a došla sam obići najmanje pacijente na Međunarodni dan bolesnika, želeći na taj način pokazati pažnju, darovati ih i popričati s njima", rekla je Škare Ožbolt.

Izrazila je zadovoljstvo što se tiče organizacije i prihvata pacijenata u toj bolnici, jedinoj u Hrvatskoj koja je specijalizirana za rad s djecom. "Čini se da ova bolnica pokazuje da hrvatsko zdravstvo ide naprijed", kazala je.

Bolnica raspolaže s 205 kreveta, no ovog trenutka u njoj je smješteno 230-ero djece jer je u tijeku sezona oboljenja vezanih uz godišnje doba i ozljeda od padova na ledu. U bolničkim sobama trenutno se nalazi prosječno po petero djece a primjereno bi bilo troje, rekla je glavna sestra Milka Valpotić.

Ravnatelj Klinike Ivan Fattorini rekao je da bolnica više nema prostora za širenje ali za to sad nema ni potrebe jer se danas sve više primjenjuje "dnevna bolnica" u kojoj mali pacijenti borave preko dana, a navečer idu kući.

Bolnica raspolaže s tri stana tako da djeca iz drugih krajeva Hrvatske mogu u bolnici boraviti samo preko dana.

U Klinici je prošlog tjedna odvojen hitan od hladnog prijama pa roditelji sada u slučaju hitnoće mogu ulaziti u bolnicu na poseban ulaz. "To je prilog Danu bolesnika", kazao je Fattorini.

Izrazio je zadovoljstvo što će se tijekom ove i iduće godine izgraditi podzemna garaža u bolnici, pothodnik ispod Klaićeve ulice i heliodromska ploča.

Zagrebačko dijete do 14. godine u prosjeku bude dva do tri puta pacijent Klaićeve. Bolnica godišnje hospitalizira 13.000 djece.

Klinika 3. svibnja obilježava 55. godinu osnutka i 4. svibnja 10. obljetnicu granatiranja.

(Hina) xmvr yaz

Pročitajte više