SKLOPLJEN UGOVOR O POČETKU GRADNJE NOVE BOLNICE U RIJECI

Ministar zdravstva Andrija Hebrang danas je s predstavnicima grada Rijeke i Primorskogoranske županije sklopio ugovor o početku realizacije projekta izgradnje novog riječkog Kliničkog bolničkog centra, čija se vrijednost procjenjuje između 250 i 300 milijuna eura.

Nova bolnica bit će izgrađena na lokalitetu dijela sadašnjeg KBC-a na Sušaku i dosadašnje vojarne na Trsatu, koji međusobno graniče.

Tijekom obilaska prostora buduće bolnice ministar je novinarima izjavio da je na radnom sastanku s riječkim gradonačelnikom Vojkom Obersnelom i primorsko-goranskim županom Zlatkom Komadinom potpisan ugovor, po kojemu će do kraja godine biti utvrđena financijska konstrukcija izgradnje bolnice. Grad i županija, rekao je, sudjelovat će u ukupnoj cijeni s pokrićem troškova komunalne infrastrukture i podrške, a ostatak će ministarstvo pribaviti kreditom na javnom međunarodnom natječaju.

Iduće godine, kazao je, izradit će se izvedbeni projekt i započeti izgradnja središnjeg dijela bolnice, odnosno tehnološkog centra u vrijednosti između 70 i 100 milijuna kuna, a dovršetak gradnje može se očekivati između 2010. i 2012. godine..

Hebrang je rekao da je Rijeci kao važnom industrijskom, lučkom i turističkom središtu potreban i snažan zdravstveni, znanstveni i edukacijski centar, kakav će biti nova bolnica. Izrazio je zadovoljstvo suradnjom ministarstva, grada i županije izrazivši nadu da ovaj projekt neće završiti kao izgradnja zagrebačke sveučilišne bolnice.

Do sada je postignut dogovor s Ministarstvom obrane koje je prepustilo vlasništvo nad tom vojarnom Gradu Rijeci te je zemljište i uknjiženo na ime Grada.

Ustvrdio je da riječki KBC sada djeluje u neuvjetnim okolnostima, na tri lokaliteta bez logičkih cjelina i u zastarjelim i neodržavanim objektima što bitno utječe na mogućnost njegova razvoja.

(Hina) xdsil ydd

Pročitajte više