Školski sindikat preporod traži zaštitu nastavnika od učenika i roditelja

HRVATSKI školski sindikat Preporod apelirao je danas na sve mjerodavne ustanove da zaštite dostojanstvo nastavničke struke pred pritiscima učenika i roditelja.

Ovih dana u brojnim srednjim školama (u Zagrebu, Rijeci, Krapini i Imotskom) nastavnici su izloženi bespoštednim pritiscima dijela učenika i roditelja, tvrdi Preporod u priopćenju.

Pritiscima su osobito izloženi nastavnici koji su učenicima dali negativne ocjene i uputili ih na popravne ispite ili ponavljanje razreda.

Naročito je zabrinjavajuće da podršku u takvim pritiscima učenici i roditelji dobivaju od pojedinih ravnatelja, školskih nadzornika i prosvjetne inspekcije, tvrdi Preporod.

Usmena posrednička i telefonska naređenja kojima se traže ispravljanje ocjena i razredni ispiti samo su neki od zahtjeva koje nastavnici dobivaju od ravnatelja i prosvjetnih inspektora.

Budući da se takvo zastrašivanje i ucjenjivanje nastavnika ponavlja svake godine, Preporod pita ministra prosvjete i športa Vladimira Strugara "kakva je uloga prosvjetne inspekcije koja po svaku cijenu štiti učenika čime istodobno ugrožava dignitet i ljudsko dostojanstvo nastavnika".

Pročitajte više