Školski sindikat želi povišicu 18,9%, prijete blokadom

Foto: Jurica Galoić/Pixsell

VIŠE od 80 posto učitelja i nastavnika, članova školskog sindikata Preporod, odbilo je vladinu ponudu za povećanje plaća 3 posto. Ponudu su ocijenili ponižavajućom i traže povećanje plaća najmanje 18,9 posto.

Inflacija skoro koliko i ponuđeno povećanje

“Nismo taj postotak izmislili, toliko plaće zaposlenih u školama zaostaju za drugim plaćama”, rekao je Željko Stipić, predsjednik Preporoda predstavljajući rezultate izjašnjavanja provedenog u 362 škole u kojima djeluje njegov sindikat.

“Za sljedeću godinu planira se inflacija od 2 posto, a oni nama nude povećanje od 3 posto. Trebali bismo dobiti 33, a ne 3 posto”, ustvrdio je Stipić i dodao da najbolji kadrovi odlaze iz škola i da na puno mjesta djecu poučavaju nestručni i nemotivirani nastavnici. Posebno je teška situacija, kaže, u Šibensko-kninskoj županiji gdje nedostaje veliki broj nastavnika kemije, fizike i stručnih predmeta u strukovnim školama.

Inženjeri neće u škole

“Koji će vam inženjer elektrotehnike danas doći predavati u školu za pet tisuća kuna?” upitao je nastavnik Ljubomir Mitrović iz zagrebačke Elektrotehničke škole. Njegova kolegica Gordana Kovač Bluha upozorila je da se na natječaje u Zagrebu sve češće javljaju nastavnici iz Slavonije.

“Nestaju cijeli razredi pa se kolege javljaju na natječaje u cijeloj zemlji”, rekla je.

Iseljavanje, paradoksalno, tako još uvijek sprječava katastrofalni manjak kadra u školstvu, ali to neće dugo potrajati.

Ne mogu više birati koga će zaposliti

“Najbolji nastavnici odlaze iz Hrvatske. I to ne da bi radili posao za koji su se školovali, nego bilo što što mogu dobiti”, rekao je Stipić. Ipak, i sam je svjestan da i među nastavnicima ima onih koji ne bi trebali raditi taj posao i da ih se teško riješiti iz sustava.

“Ravnatelji pri zapošljavanju više ne mogu birati, nego moraju zaposliti bilo koga tko im se javi. Pa i nekvalitetne ljude. Zalažemo se za sustav nacionalnih ispita, ne samo mature, po kojima bi se objektivno mogao ocijeniti nečiji rad”, kaže Stipić. Ne treba, smatra, ništa izmišljati nego samo primijeniti tuđa dobra iskustva. Sustavom nacionalnih ispita vidjelo bi se koji nastavnici dobro rade svoj posao i njih bi se nagrađivalo, one koji loše rade bi se kažnjavalo.

Loše treba odstraniti iz sustava

“Sankcije moraju postojati, ali prvo treba vidjeti tko su zaista najslabiji. To ne može biti netko tko se ne sviđa ravnatelju. Kada se objektivno detektiraju najslabiji treba im ponuditi dodatnu edukaciju, a ako se i nakon toga ne poprave mora ih se odstraniti iz sustava”, zaključio je Stipić.

Trenutno radna skupina stvara novi pravilnik o nagrađivanju nastavnika, no Stipić nije zadovoljan njime. Po prijedlogu bi se nagrađivali nastavnici koji odlaze na stručne skupove ili objavljuju članke, a ne bi se vrednovalo što rade u razredu.

Pristat će i na nakaradan prijedlog ocjenjivanja

“Prijedlog je nakaradan, ali i takav nakaradan prijedlog moramo podržati jer je zasad to jedini način da barem malo popravimo materijalni status dijela nastavnika”, rekao je. Ne poveća li vlada svoju ponudu za rast plaća, nastavnici se spremaju na štrajk i prosvjede. Spremni su blokirati cijeli sustav.

Pročitajte više