Slovenija: Odluka o Rupelu moguće još večeras

SLOVENSKI parlament u ponedjeljak popodne će na izvanrednoj sjednici raspravljati o prijedlogu premijera Antona Ropa da se se razriješi ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel, a s obzirom na to da je vodstvo parlamenta ograničilo vrijeme za raspravu, do glasovanja bi moglo doći kasno navečer, ako ne dođe do proceduralnih zapleta.

Za smjenu sadašnjeg ministra vanjskih poslova potrebna je obična većina zastupnika prisutnih na sjednici, dok je za izbor novog ministra vanjskih poslova potrebna apsolutna većina od 46 glasova (u parlamentu je 90) zastupnika. O prijedlogu da se na Rupelovo mjesto postavi profesionalni diplomat Ivo Vajgl, sadašnji ambasador u Njemačkoj, glasovalo bi se u utorak.

Rupel je u razgovoru za ljubljanski tjednik "Mladina" od ponedjeljka priznao da je njegov konflikt s premijerom Ropom trajao već duže vremena, a zaoštrio se zbog Rupelovih ocjena da stranka gubi centristički politički profil i da je Rop pomiče prema ljevici, riskirajući gubitak vlasti na jesenskim izborima.

Prijedlog Ropa da ga parlament smijeni, Rupel je nazvao "katastrofalnom pogreškom" koja pokazuje "nedostatak tolerancije i državničke mudrosti" kod premijera. Rupel je istaknuo svoju državničku ulogu u stvaranju samostalne Slovenije te istaknuo da se politikom ne bavi zbog osobnih koristi ili karijere, dodajući da je s Ropom o prirodi njihova spora vodio dijalog pismima sve dok ga Rop nije zamolio da mu se više ne obraća na taj način, čime je prekinuo dijalog.

Rupel je bio ministar vanjskih poslova od 1990. do 1992. i kasnije se dva puta vraćao na taj položaj u koalicijskim vladama Janeza Drnovšeka. Rop, koji je od Rupela 14 godina mlađi, važi s druge strane za tehnokratski tip političara koji je napravio karijeru pod Drnovšekom u stranci liberalnih demokrata (LDS). U Drnovšekovim vladama bio je ministar za rad i socijalnu politiku i ministar za financije, a istaknuo se i uspješnim koordiniranjem izborne kampanje za liberalne demokrate. Mjesto predsjednika stranke i predsjednika vlade preuzeo je na Drnovšekov prijedlog, nakon što je Drnovšek krajem 2002. izabran za predsjednika države.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više