Slovenija: Peterle kandidat za predsjednika Europskog parlamenta?

POTPREDSJEDNIK slovenske oporbene stranke Nova Slovenija Lojze Peterle u kombinacijama je za mjesto predsjednika Europskog parlamenta u novom sazivu koji će se birati iduće godine, tvrde danas slovenski mediji.

"Počašćen sam time što su neki europski krugovi dali u javnost moje ime, ta bi pozicija donijela velik ugled Sloveniji", izjavio je nekadašnji predsjednik slovenskih kršćanskih demokrata koji je od 1990. do 1992. godine bio predsjednik vlade, a nakon toga dvije godine ministar vanjskih poslova u koaliciji s Janezom Drnovšekom. Kao premijer u fazi osamostaljivanje od bivše SFRJ i nakon toga Peterle se zauzimao za realističnost u vanjskoj politici, a ostao je zapamćen i kao zagovornik dobrih odnosa sa Hrvatskom.

Peterle je zastupnik u slovenskom parlamentu oporbene demokršćanske stranke Nova Slovenija, nastale spajanjem dijela Narodne stranke i kršćanskih demokrata prije tri godine, te jedini predstavnik neke od zemalja koje iduće godine ulaze u EU u konvenciji za njen ustavni preustroj što ju vodi nekadašnji francuski predsjednik Valerie Giscard D Estaign.

Za Peterleovu kandidaturu, kako navode mediji koji se pozivaju na bilješku koju je o tome objavio list iz Bruxellesa "European Voice", zainteresiran je blok europskih narodnih stranaka, najjača grupacija u sadašnjem sazivu Europskog parlamenta, ali je nepoznanica hoće li taj blok ostati najjači i u idućem mandatu i hoće li Peterlea za Strasbourg u kojemu Slovenija iduće godine dobiva 7 zastupnika kandidirati njegova stranka koju vodi Andrej Bajuk.

Pročitajte više