Slovenija: Polovica glasača bojkotirat će referendum o "izbirisanima"

REFERENDUM o "izbrisanim neslovencima" koji se održava iduće nedjelje izaći će možda samo polovica od 1,6 milijuna birača, pokazala je anketa koju je u nedjelju objavilo ljubljansko "Delo".

Kako piše vodeći slovenski list, 36 posto ispitanih izjavilo je da na referendum sigurno neće ići, 30 posto da sigurno hoće, a ostali još nisu donijeli odluku, pa se može očekivati da će se na biralištima pojaviti oko pola registriranih glasača.

Nije međutim sigurno kakav će biti rezultat referenduma na kojemu se Slovenci pitaju da li se slažu sa zakonom o povratu prava na boravak Hrvata, Srba, Bošnjaka, Crnogoraca, Makedonaca i drugih pripadnika naroda bivše Jugoslavije koji su prilikom osamostaljenja Slovenije u njoj živjeli, a nisu tražili ili nisu dobili slovensko državljanstvo.

Prema anketi "Dela", više od polovice anketiranih još nije donijelo odluku, no smanjeni interes za referendum pokazuje da desnica koja je protiv zakona gubi potporu od prije nekoliko mjeseci, dok jača izborna baza liberala i socijaldemokrata koji zakon podržavaju.

Atmosferu na političkom planu pred referendum odredit će i sudbina ministra unutarnjih poslova Rada Bohinca protiv kojega je uložena interpelacija o kojoj će parlament odlučivati početkom tjedna.

Bohinc je naime zagovarao povratak domicilnih prava za neslovence, a isto je učinio i premijer Anton Rop koji tvrdi da referendum "ne odlučuje ni o čemu" i da treba poštovati odluku ustavnog suda da zakon treba stupiti na snagu. Vanparlamentarna ljevica okupljena u Forumu za ljevicu pozvala je Slovence da referendum bojkotiraju jer on, kako tvrde, jača ksenofobiju i zagovara kršenje ljudskih prava.

Pročitajte više