Slovenija: Pomorci iz Azije moći će šetati Koprom i bez ulazne vize

POMORCI iz Burme, Filipina i drugih azijskih zemalja čiji se brodovi zateknu u slovenskoj luci Koper ubuduće će moći izaći na kopno bez ulazne vize, što im je dosada bilo zabranjeno.

Tu zabranu međunarodni je sindikat pomoraca ocijenio kršenjem ljudskih prava, pa je njihov predstavnik u Kopru Branko Krznarić intervenirao kod predsjednika države Janeza Drnovšeka.

"Dogovorili smo se da ćemo nastalu situaciju riješiti uputstvom policiji po kojemu će mornarima koji su na popisu posade i imaju osobni dokument ili pomorsku knjižicu biti omogućen kratkotrajan i prostorno ograničen izlazak na kopno", izjavio je u petak nakon sastanka s Krznaričem ministar prometa Marko Pavliha.

Slovenska vlada do sada se u ograničavanju dozvole izlaska mornara iz nekih država na kopno izgovarala da nije potpisala dodatnu konvenciju o pravima mornara iz 1996. godine. Krznarič tvrdi da je dosadašnje postupanje kršilo ljudska prava pomoraca jer spomenuta konvencija dopušta izlazak pomoraca uz predočenje pomorske knjižice, te da je ne izvode samo u SAD-u i Saudijskoj Arabiji.

Pročitajte više