Slovenska ograničila zapošljavanje stranaca

SLOVENSKA vlada pripremila je uredbu o kvotama u zapošljavanju stranaca po kojima će domaća poduzeća moći angažirati najviše 15.900 gostujućih radnika.

U tu su brojku uvršteni i sezonski radnici u poljoprivredi i građevinarstvu, njih više od 90 posto iz država nastalih na području bivše Jugoslavije, ali i radnici iz država srednje i istočne Europe koje će se nakon pristupanja Europskoj uniji moći dobiti radnu dozvolu.

Kako je javio slovenski radio, vlada će uredbu prihvatiti na sjednici u četvrtak, a prema njoj su najskeptičniji u građevinskoj djelatnosti jer tvrde da nisu realna očekivanja da će takve poslove prihvatiti Slovenci sa zavoda za zapošljavanje, što je intencija uredbe.

Restrikcije u zapošljavanju stranaca praktično bi im onemogućile i angažiranje podizvođača iz inozemstva, tvrde u građevinskoj sekciji Gospodarske komore. Neposredno nakon osamostaljenja Slovenije vlasti su godišnje izdavale oko 35.000 radnih dozvola stranim državljanima, od čega više od polovice radnicima iz BiH i Hrvatske.

Pročitajte više