Slovenska vlada o odnosima s Hrvatskom sutra, Rupel večeras

SLOVENSKA vlada u srijedu će iznijeti službeno stajalište u vezi sa zaoštravanjem odnosa s Hrvatskom nakon njezine najave proglašenja gospodarskog pojasa na Jadranu.

Kako je u utorak navečer javila slovenska televizija, vlada će svoje stajalište donijeti nakon usklađene konzultacije sa svim parlamentarnim strankama.

Istodobno, o odnosima s Hrvatskom i njenoj namjeri da proglasi proširenu jurisdikciju u Jadranskom moru večeras će u jednosatnoj emisiji na slovenskoj nacionalnoj televiziji govoriti ministar Rupel, te će odgovarati na pitanja gledatelja.

Većina slovenskih stranaka s oba kraja političkog spektra podržala je Rupelov potez povlačenja ambasadora Petera Bekeša na konzultacije u Ljubljanu, a velika je i homogenizacija javnosti budući da je to pitanje proteklih dana dominiralo svim elektronskim i tiskanim medijima.

O odnosima s Hrvatskom u svjetlu najnovijeg zaoštravanja u srijedu će - na prvu obljetnicu otkako je premijer Račan pismeno izvijestio tadašnjeg premijera Janeza Drnovšeka da nacrt sporazuma o granici koji je bio parafiran 2001. godine neće ući u saborsku proceduru i da nema pravnih učinaka - raspravljati i parlamentarni odbor za vanjsku politiku slovenskog Državnog zbora.

Zastupnik oporbene Janšine socijaldemokratske stranke (SDS) Jožef Jerovšek zatražio je da sjednica odbora bude otvorena za javnost kako bi stranke mogle dati svoje prijedloge u vezi odnosa s Hrvatskom. Predsjednik odbora Jelko Kacin izjavio je da za to "nema potrebe" jer u Sloveniji, kako je dodao, stranke nisu u predizbornom razdoblju. Na Jerovšekovo ustrajavanje na donekle modificiranom prijedlogu, on je rekao da će o tome hoće li sjednica odbora biti otvorena ili zatvorena odlučiti članovi odbora.

Slovenski mediji u međuvremenu s velikom pažnjom očekuju i sutrašnje zasjedanje Sabora i odluku hoće li na dnevnom redu biti i proglašenje gospodarskog pojasa, što je službena Ljubljana ovih dana ocijenila za sebe neprihvatljivim potezom koji bi narušio političke odnose s Hrvatskom.

Pročitajte više