SLOVENSKI PARLAMENT RATIFICIRAO SPORAZUM O PRISTUPU NATO-U

Zastupnici slovenskog parlamenta u utorak su gotovo jednoglasno ratificirali Sjevernoatlantski ugovor i pristupne protokole, te tako omogućili uključenje Slovenije u NATO savez, kako se predviđa sa 2. travnja, kada će u Washingtonu ratifikacijske dokumente za pristup podnijeti i ostalih 6 država s područja srednje i istočne Europe u drugom krugu širenja NATOa nakon 1997. godine.

Za ratifikaciju je glasovalo 68 zastupnika, a suzdržali su se ili izjasnili protiv zastupnici Slovenske nacionalne stranke (SNS). Protiv je glasovao i zastupnik koalicijskih socijalnih demokrata (ZLSD) Aurelio Juri.

"Slovenija je već sada angažirana u međunarodnim mehanizmima sigurnosti, a sa članstvom preuzimamo svoj udio odgovornosti za sigurnost u regiji, pa i šire. NATO nije samo program ministarstva obrane nego cijele države", rekao je u svom govoru ministar obrane Anton Grizold, dodajući da će slovenska vojska i dalje imati svoj nacionalni identitet.

Nekadašnji ministar obrane, a sada prvak oporbenih Demokrata (SDS) Janez Janša rekao je da u slovenskoj vojsci još postoje "ostaci starog mentaliteta JNA", te da treba ukloniti posljedice improviziranja u uvođenju profesionalne vojske.

Među rijetkim političkim grupacijama koje su u Sloveniji zadnjih godina konsekventno odbijali ulazak u NATO je vanparlamentarni "Forum za ljevicu" (FL). Ta se je skupina u povodu ratifikacije sporazuma s NATO-m u utorak javila priopćenjem za javnost kojim je ulazak u NATO nazvala "nametnutim projektom slovenske političke elite". NATO je zastarjela vojno-politička organizacija, osuđena na stalnu krizu i političku agoniju, a u njoj su sve ovlasti preuzele SAD, navodi u priopćenju Forum za ljevicu.

(Hina) xfl ysb

Pročitajte više