Slovenski premijer Rop otvorio zasjedanje CEFTA-e

Na Brdu kod Kranja započeo je danas sastanak osam država članica CEFTAe, Srednjoeuropskog područja slobodne trgovine, među njima i hrvatske koju na sastanku predstavlja ministar gospodarstva Ljubo Jurčić.

Kako je pozdravljajući sudionike sastanka rekao domaćin, slovenski premijer Anton Rop, CEFTA u proteklih deset godina svog djelovanja nije samo ojačala ekonomske i trgovačke odnose između država koje u njoj sudjeluju nego predstavlja i svojevrsnu čekaonicu u pripremama za ulazak u EU.

"Imamo zajednički pogled u budućnost, a to je život u demokratskoj, razvojnoj i socijalno uspješnoj Europi. To je naša zajednička vizija. U takvoj Europi želimo živjeti i djelujemo s tim ciljem" - rekao je Rop. On je dodao da za 5 država koje iduće godine iz CEFTA-e ulaze u Europsku uniju i za ostale koje su na tom putu CEFTA predstavlja prethodnicu za zahtjevne procese uključivanja u visoke standarde Europske unije i njene gospodarske konkurentnosti.

Sudionici sastanka ocjenjuju dosadašnji razvoj ekonomske suradnje, s osobitim osvrtom na probleme u vezi sa zaštitnim mjerama nekih država u poljoprivredi. Očekuje se da će se na sastanku donijeti zajednička izjava, a rezultati će popodne biti prezentirani na konferenciji za novinare.

Republika Hrvatska je od 1. ožujka 2003. godine punopravna članica CEFTA-a, uz Poljsku, Češku Republiku, Sloveniju, Slovačku, Mađarsku, Bugarsku i Rumunjsku.



(Hina) fl

Pročitajte više