Slučaj Lora: Zagubio se nalog za raspisivanje tjeralice!?

TJERALICA za petoricom optuženih za ratni zločin u Vojnoistražnom centru Lora u Splitu još nije raspisana jer nalog, koji je Policijskoj upravi sa Županijskog suda poslan još 20. listopada, policija do danas nije zaprimila, doznaje se od glasnogovornika PU splitsko-dalmatinske Ninoslava Ćurića.

"Još nemamo službenu potvrdu da je takav nalog uopće stigao u Policijsku upravu", kazao je Ćurić, dodajući kako je "vjerojatno stvar u ažurnosti mjerodavnih službi i protokola i u sudu i u policiji".

Glasnogovornica Županijskog suda u Splitu sutkinja Marica Šćepanović potvrdila je, također, kako sud još nije od policije zaprimio službeno izvješće da je tjeralica raspisana, premda je, kazala je, nalog za raspisivanjem tjeralice uredno poslan 20. listopada.

Zgrada Županijskog suda udaljena je od zgrade Policijske uprave tek desetak metara, a između njih je samo parkiralište za službena vozila.

Na upit kako je moguće da nalog iz jedne u drugu zgradu putuje već šest dana, glasnogovornik Ćurić rekao je kako se to, premda je nevjerojatno, događa i nije uopće neuobičajeno.

Gdje je nalog "zapeo" nije mogla kazati ni glasnogovornica Šćepanović jer, kako je objasnila, "ne može o tome nagađati". Na pitanje je li uobičajeno da nalog toliko "putuje" do susjedne zgrade, odgovorila je kako to ne može ocijeniti, jer za do sada upućivane naloge nije bilo tolikog zanimanja javnosti, ali, dodala je, "i u policiji bi se mogli potruditi da saznaju gdje je nalog".

Nalog za raspisivanjem tjeralice za petoricom od osmorice optuženih za ratni zločin u Lori 1992. godine, prvooptuženima Tomislavom Duićem, Josipom Bikićem, Miljenkom Bajićem, Davorom Banićem i Emilijom Bungurom, sud je uputio prošle srijede nakon što je policija izvijestila da nisu na navedenim adresama, zbog čega još nisu uhićeni.

U splitskom zatvoru na Bilicama od 11. listopada, kada je s Vrhovnog suda stigao nalog za pritvaranjem, nalaze se Tonči Vrkić, Ante Gudić i Anđelko Botić.

Duić, Bikić i Bajić bili su nedostupni i tijekom prvog suđenja 2002. godine. Duić od početka, a ostala dvojica nisu se vratila u pritvor kada je Vrhovni sud ukinuo odluku sudskog vijeća o puštanju optuženika iz pritvora do kraja suđenja.

Prvostupanjsku oslobađajuću presudu, koju je donijelo sudsko vijeće Županijskog suda u Splitu pod predsjedanjem suca Slavka Lozine 2002. godine, Vrhovni je sud ukinuo potkraj kolovoza ove godine, te je zatražio ponovljeni postupak pred izmijenjenim vijećem.

U međuvremenu splitski je sud odlučio da će im se ponovno suditi pred posebnim sudskim vijećem za ratne zločine kojim predsjeda sutkinja Spomenka Tonković.

Početak glavne rasprave još nije određen.



Pročitajte više