Smjenjuju japanskog veleposlanika u Hrvatskoj: Seksualno uznemiravao mladu zaposlenicu?

JAPANSKO ministarstvo vanjskih poslova smijenit će veleposlanika u Hrvatskoj Yoshira Tamuru, nakon što je njihova istraga otkrila da je seksualno zlostavljao mladu zaposlenicu veleposlanstva.

Dužnosnici japanske vlade su kazali da protiv Tamure neće poduzeti nikakve druge disciplinske mjere, piše The Japan Times. Njegovo micanje iz Hrvatske će se dogoditi u široj zamjeni diplomatskog osoblja za koje se očekuje da će se obaviti 20. prosinca.

List piše kako je u travnju prošle godine Tamura imao "tjelesni kontakt" s Hrvaticom u 20-im godinama koja je nedavno bila zaposlena u veleposlanstvu. "Tjelesni kontakt" se dogodio kada su njih dvoje sjedili na stražnjem sjedalu automobila tijekom službenog putovanja, kazali su listu izbori bez daljnjeg objašnjavanja.

Tamura je stalno ponavljao svoje pokušaje te ga je djevojka prijavila za seksualno uznemiravanje. Japansko ministarstvo vanjskih poslova je 18. siječnja ove godine je poslalo svoje osoblje da provede istragu u kojoj se zaključilo da je veleposlanik seksualno uznemiravao ženu. Tamura tvrdi da optužbe nisu istinite.

Pročitajte više