Snažna eksplozija u Sjevernoj Koreji, vidljiv ogroman oblak dima u obliku gljive?

SJEVERNU Koreju je prošlog tjedna potresla snažna eksplozija, objavljeno je u nedjelju službeno u Seulu, a informacije tiska spominju eksploziju jaču od one u kojoj je poginulo više od 150 osoba 22. travnja.

"Primili smo nepotvrđeno izvješće o tragovima eksplozije u Sjevernoj Koreji", rekao je Chung Dong-Young, južnokorejski ministar ujedinjenja, zadužen za međukorejske odnose.

Prema južnokorejskoj agencijia Yonhap, eksplozija se dogodila blizu kineske granice 9. rujna ili na dan 56. obljetnice utemeljena Staljinovog režima, doznaje Yonhap, pozivajući se na neimenovani izvor u Pekingu.

Navodno je eksplozija bila jača od one 22. travnja na stanici u Ryongchonu, na sjeverozapadu Sjeverne Koreje u kojoj je poginulo više od 150 ljudi, a 1.300 je ranjeno, prema agenciji koja je izvijestila da je bio vidljiv ogroman oblak dima u obliku gljive i visok između 3 i 4 km.

"Informacije naše vlade za sada pokazuju da Sjeverna Koreja nije izvela nuklearni pokus", izjavio je glasnogovornik predsjedništva Kim Jong-Min. Glasnogovornik je ranije u nedjelju kazao da je vijest o visokom oblaku u obliku gljive iznad mjesta eksplozije, koju je prenijela južnokorejska agencija Yonhap, još uvijek samo glasina te da nema jasnih obavještajnih podataka o tome.

Američki dužnosnici također su u nedjelju rekli da su "prilično sigurni" da eksplozija od četvrtka nije bila nuklearna, ali da još nema konačnog objašnjenja.

Sjevernokorejski režim, poznat kao najtajnovitiji na planeti, nije do sada obznanio nikakvu nesreću.

"Sjedinjene Države su pokazale živo zanimanje za eksploziju nakon što su otkrili tragove na satelitskoj snimci", dodao je izvor Yonhapa i nastavio da Washington ne isključuje mogućnost povezanosti tog događaja s nuklearnim istraživanjem.

Jedan drugi izvor iz diplomatske sredine na koji se poziva agencija Yonhap precizirao je da se eksplozija zbila nedaleko raketne baze.

New York Times je pisao u subotu na svojoj web stranici da je američki predsjednik George W. Bush dobio informacije obavještajnih službi o nizu akcija za koje stručnjaci drže da su pripreme za prvi pokus nuklearnog oružja.

Sjeverna Koreja je nedavno izjavila da je reciklirala 8.000 poluga nuklearnog goriva, što bi joj prema Sjedinjenim Državama omogućilo izradu šest atomskih bombi uz dvije za koje Amerikanci tvrde da ih već imaju.

Pjongjang je u središtu intenzivnih diplomatskih napora kojima ga se pokušava odvratiti od izrade atomskog oružja. Novi pregovori o toj temi trebali bi biti organizirani krajem rujna u Pekingu u nazočnosti dviju Koreja, Sjedinjenih Država, Japana, Kine i Rusije.

U Vladivostoku normalna razina zračenja

Radiokativna razina nije porasla u Vladivostoku, 150 km sjeveroistočno od Sjeverne Koreje nakon što je u toj zemlji prošlog četvrtka došlo do eksplozije nepoznatog porijekla, doznaje se od službenog izvora.

Južna Koreja je priopćila u nedjelju ujutro da se prema njezinim informacijama nije radilo o nuklearnoj eksploziji.

"Razina zračenja se u četvrtak, na dan eksplozije, nije promijenila i sve se čini uobičajenim", izjavio je jedan dužnosnik regionalne meteorološke stanice u Vladivostoku.

Regionalni dužnosnici koji su željeli ostati anonimni su izjavili da im je bez uputa Moskve zabranjeno komentirati incident u Koreji.

Pročitajte više