Šokantna snimka: Haićanska policija ubila stolara zbog krađe riže i ostavila ga na cesti

HAIĆANSKI policajci ubili su muškarca kojeg sumnjiče da je ukrao vreću riže te ga satima ostavili da mrtav leži na cesti.

Majka je mrtvog muškarca identificirala kao 20-godišnjeg stolara Gentilea Cheriea. Njegov je prijatelj ranjen, a trećeg muškarca pogodio je zalutali metak. Vlasnik obližnje trgovine Josef Josnain rekao je kako je pet vreća riže ispalo iz kamiona te su ih prolaznici pokupili. Prijatelj ubijenog potvrdio je kako im je vozač kamiona rižu dao, piše CNN.

Hitna pomoć nije došla po ranjene 

"Kamion se zaustavio i mi smo na njega skočili. Vozač nam je dao rižu kao poklon", rekao je prijatelj ubijenog te dodao kako su ih, usprkos tome, policajci ranili. Treći ranjeni muškarac, Auxilus Maxo, rekao je da ga je pogodio zalutali metak dok je stajao na autobusnoj stanici. Nekoliko minuta ranije prijavio se za posao u policiji.

Policijski dužnosnik Marc Justin tvrdi kako se o cijelom slučaju povela istraga te kako policajci nemaju dozvolu za ubijanje lopova. "Ovo nitko ne smije raditi ni u jednoj državi", rekao je Justin te dodao kako nitko nema pravo to napraviti, čak ni ako je riža bila ukradena. Policijski dužnosnik kazao je da je hitno pozvao pomoć za ranjenog muškarca, no nitko nije došao po njega. Na kraju su ga pokupili članovi UN-ove mirovne misije MINUSTAH. 

Prekidaju potrage

Vlada Haitija priprema se objaviti kako će prestati tragati za preživjelima u stravičnom potresu koji je prošli tjedan pogodio tu zemlju.

Očekivalo se da će odluka već biti objavljena, ali dužnosnici vlade Haitija još uvijek nisu dali službenu izjavu novinarima.

"Postoji nada, ali ona je sada već iznimno malena", rekao je za Wall Street Journal Rex Strickland, američki vatrogasac koji sudjeluje u potragama. "U nekom trenutku morate napraviti prijelaz od potrage za preživjelima do potrage za tijelima i uništavanja zgrada koje zakrčuju ceste.

Strickland je rekao kako ga ne bi iznenadilo da se u još nekim urušenim zgradama nađe pokoji preživjeli, jer se svaki dan događaju čuda, ali dodaje i kako dolazi vrijeme za promjenu strategije.

Spasioci polako prekidaju svoje operacije. Ekipa spasioca iz padobranske postrojbe američkog ratnog zrakoplovstva već je prekinula potrage, a vatrogasci bi se kući trebali vratiti do ponedjeljka.

UNICEF: Posvajanje Haićana po hitnom postupku nije dobro rješenje

Nizozemska vlada odlučila je ubrzati postupak posvajanja djece iz Haitija, koji inače može potrajati i nekoliko godina. Tako je jučer zrakoplovom iz Haitija u Nizozemsku i Luksemburg na posvajanje stiglo 106 haićanske djece u dobi od nekoliko mjeseci do sedam godina. 92 od njih posvojit će u Nizozemskoj, a 14 u Luksemburgu.

Kako je izjavio glasnogovornik Unicefa Christopher de Bono, Unicef je bombardiran tisućama poziva roditelja koji, dirnuti tragedijom malenih Haićana, žele posvojiti jednog od njih. Stručnjaci s druge strane tvrde kako takva posvojenja po hitnom postupku možda nisu najbolje rješenje.

Naime, djeca koja sama tumaraju ulicama razorenoga grada nisu nužno siročad i njihove bi roditelje mogli pronaći kada se situacija stabilizira. Neprihvatljivo je stoga da se dogodi takva situacija, napominje Bono i dodaje kako ni odvoženje djece koja su upravo iskusila tragediju iz njihove okoline nije nužno dobro rješenje za njih. "Djeca na Haitiju prvo trebaju biti nahranjena, smještena u sigurna utočišta, treba im dati medicinsku pomoć i odjeću, treba ih registrirati i pokušati naći članove njihovih obitelji", zaključio je.

Pročitajte više