SOLANA PREPORUČIO ARAFATU DA PREPUSTI VIŠE OVLASTI SVOM PREMIJERU

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana preporučio je u utorak tijekom posjeta Amanu palestinskom čelniku Jaseru Arafatu da prepusti svom premijeru više ovlasti u pitanjima sigurnosti i gospodarstva.

"Naša poruka Arafatu je da želimo i preporučamo da njegov premijer ima ovlasti u područjima koje su stup buduće palestinske države: sigurnost i gospodarstvo", rekao je Solana na konferenciji za novinare u Amanu.

On je ocijenio da "gospodarstvo napreduje, ali sigurnost pati od prevelikog broja grupa i institucija čiji se broj mora smanjiti da bi ih se bolje vodilo" i naglasio je da "ministar unutarnjih poslova treba preuzeti sve svoje odgovornosti i direktno pratiti premijera".

Palestinski premijer Ahmad Korei je u subotu Arafatu predao svoju ostavku koji ju je odbio. Korei je odbio povući svoju ponuđenu ostavku nakon susreta u utorak s Jaserom Arafatom ali za sada i dalje obnaša svoje funkcije, rekli su palestinski ministri.

Solana je potvrdio svoju poruku Izraelu da je "EU spremna pomoći pri povlačenju vojske iz Gaze. Spremni smo pomoći Egiptu, Palestincima i drugim zemljama" u tome, rekao je.

Solana je u utorak imao niz razgovora u Amanu, posebice s kraljem Abdalahom II s kojim je razgovarao o Bliskom Istoku i Iraku.

(Hina) xtm ysb

Pročitajte više