SOLANA U DVODNEVNOM POSJETU LJUBLJANI

Visoki predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana stiže u ponedjeljak u kraći posjet Sloveniji, ali je riječ o ranije dogovorenom posjetu koji nije u neposrednoj vezi s prošlotjednim incidentom na graničnom prijelazu Plovanija iako će vjerojatno biti razmijenjene i informacije o tom slučaju, javljaju u ponedjeljak slovenski mediji.

Solani će, prema najavama, predsjednik države Janez Drnovšek na Brdu kod Kranja uručiti državno odlikovanje za izvanredne zasluge na diplomatskom i međunarodnom području, a u utorak ujutro Solana će se sastati s premijerom Antonom Ropom i ministrom vanjskih poslova Ivom Vajglom.

Osnovne su teme o kojima će Solana razgovarati sa slovenskim dužnosnicima zapadni Balkan i predsjedavanje Slovenije OESS-om do kojega će doći iduće godine.

Solana u Sloveniju ne dolazi zbog zadnjeg incidenta u odnosima Slovenije i Hrvatske, jer je posjet dogovoren prije nekoliko tjedana, no posjet je jamačno i prilika da ga Slovenija "upozna s promijenjenim stajalištem u pogledu približavanja Hrvatske Europskoj uniji koji je prihvatila nakon zadnjeg incidenta kod Sečovlja (odn. Plovanije)", navodi najavljujući Solanin posjet slovenska agencija STA.

(Hina) xfl ybr

Pročitajte više