S&P indeks bilježi najdulji rast u povijesti

Foto: EPA

U OPREZNOM trgovanju u srijedu na Wall Streetu najvažniji indeksi zabilježili su tek blage promjene u odnosu na dan ranije, nakon presuda dvojici nekoć bliskih suradnika američkog predsjednika Donalda Trumpa, no S&P 500 indeks i službeno je ostvario povijesno najduže 'bull' razdoblje, koje se sada proteže na 3.453 dana.

Njujorški Dow Jones indeks u srijedu je izgubio 88,69 bodova ili 0,34 posto na vrijednosti, završivši trgovanje na 25.733 boda.

Istodobno S&P 500, koji je tijekom dana dosegnuo novu povijesno rekordnu razinu, do kraja trgovanja ponešto se spustio, završivši dan na 2.861 bodu, 0,04 posto niže nego u utorak. Tehnološki Nasdaq, pak, ojačao je 0,38 posto, na 7.889 bodova.

„Prilično je mnogo vijesti koje su negativne za Trumpa, a to je unijelo neizvjesnost na tržište. U točki smo tehničkog otpora na tržištu. Trebamo katalizator da slomi taj otpor, no trenutno nema ničega na vidiku”, ocjenjuje Robert Phipps, direktor investicijskog društva Per Stirling Capital Managementa.

Sud je utvrdio da je bivši Trumpov voditelj izborne kampanje Paul Manafort počinio porezne i bankarske prijevare, dok je bivšem Trumpovom odvjetniku Michaelu Cohenu utvrđeno da je kriv po nizu optužbi, a Cohen je u iskazu kazao da je postupao po instrukcijama Trumpa.

Investitori razmatraju hoće li takav razvoj događaja naštetiti republikancima na izborima u studenome.

Wall Street u uzletu od 9. ožujka 2009.

No, bez obzira na te vijesti iz političke sfere, S&P 500 indeks u srijedu je bio 3.453 dana u 'bull' trendu, što je najduže razdoblje njegova uzleta u povijesti.

Procjenjuje se da je Wall Street u razdoblju uzleta još od 9. ožujka 2009. godine, kada su investitori ostavili iza sebe financijsku krizu koja je izbrisala više od polovice vrijednosti američkog dioničkog tržišta. Otada se S&P i više nego učetverostručio.

Ipak, nakon devet godina i pet mjeseci, analitičari ističu kako investitori sve više raspravljaju ne o tome hoće li, nego kad će taj uzlet cijena dionica završiti.

"Trajanje razdoblja uzleta nije nužno nešto što me zanima. Više sam zainteresiran hoće li ove godine S&P uspjeti dosegnuti novu rekordnu razinu", kaže Joe Saluzzi iz investicijskog društva Themis Trading.

Politička neizvjesnost u SAD-u i na europskim je burzama navela investitore na oprez. U takvim uvjetima najvažniji indeksi su stagnirali, tako da je londonski Ftse dan završio na 7.574 boda, frankfurtski DAX na 12.385 bodova, a pariški CAC na 5.420 bodova.

Pročitajte više