Španjolska otvara vrata tisućama ilegalnih imigranata

ŠPANJOLSKA će vlada od ponedjeljka amnestirati tisuće ilegalnih imigranata, usprkos bojazni da će time ta zemlja postati još privlačnije odredište za migrante.

Za dobivanje pomilovanja ilegalni će useljenici moraju imati dokument za identifikaciju; moraju dokazati da su u Španjolskoj bili prije kolovoza prošle godine, da imaju ugovor o radu za najmanje šest mjeseci te da nemaju kriminalni dosje.

Španjolska je ilegalnim useljenicima glavni ulaz u Europu, a procjenjuje se da u toj zemlji ilegalno živi oko 800 tisuća useljenika, no još uvijek se ne zna koliko će njih imati koristi od amnestije.

Pomilovanjem ilegalnih useljenika zapravo se priznanje da tisuće njih već radi ilegalno u toj zemlji, ne plaća porez i nije uključeno u sustav socijalne zaštite, ali amnestija ima za cilj i lakšu kontrolu stranaca, nakon bombaškog napada na madridsku željezničku postaju u ožujku prošle godine, u kojem je poginula 191 osoba.

Njemački i nizozemski dužnosnici već su izrazili svoju zabrinutost zbog španjolske odluke strahujući da će, kada njihov status postane zakonit, imigranti moći prijeći i u ostatak Europe.

Pročitajte više