split - nagodba bivših radnika jadrantekstila te dubrovačke i zagrebačke banke

Na Trgovačkom sudu u Splitu danas je potpisana nagodba između bivših radnika ´Jadrantekstila´ i razlučnih vjerovnika Zagrebačke i Dubrovačke banke, te Jadrantekstila u stečaju, a na temelju te nagodbe bivšim radnicima nekad vodeće splitkse trgovačke kuće mogla bi nakon gotovo tri i pol godine stečaja napokon biti isplaćena potraživanja vezana uz neisplaćene plaće i otpremnine.

Zagrebačka će banka na temelju te nagodbe svoja potraživanja namiriti s tri milijuna eura dobivenih od prodaje robne kuće ´Prima grad´, a obvezala se robnu kuću ´Prima 3´, nad kojom je imala hipotekarno pravo, ostaviti Jadrantekstilu.

Dubrovačka će banka na temelju ove nagodbe namiriti svoja potraživanja s dva milijuna eura dobivenih od prodaje robne kuće Prima Standa.

Robna kuća ´Prima grad´ prodana je za 3,5 milijuna eura, a ´Prima Standa´ za tri milijuna eura. Nakon što banke podmire svoja potraživanja, preostali iznos od prodaje obiju robnih kuća, a to je 10 milijuna kuna, bit će dostatan za podmirenje cjelovitih potraživanja oko 170 radnika Jadrantekstila i državnih fondova.

Banke su kao uvjet za postizanje ove nagodbe tražile od bivših radnika Jadrantekstila da oni povuku svoje kaznene prijave na Općinskom sudu u Splitu u kojima su tvrdili kako su banke svoja hipotekarna i razlučna prava stekle kriminalnim radnjama.

Dragan Orašnjak, predstavnik bivših radnika Jadrantekstila, izjavio je nakon potpisivanja nagodbe da nije zadovoljan postignutim, ali da su radnici bili prisiljeni na postizanje kompromisa i dogovora s bankama, s obzirom na to da već tri i pol godine ne rade.

Pročitajte više