Split: Vojska i fakulteti potpisali ugovor o školovanju kadeta

U DOMU Hrvatske vojske u Splitu danas su Ministarstvo obrane i tri fakulteta Sveučilišta u Splitu potpisali ugovor o suradnji u civilnovojnom školovanju kadeta, u projektu po kojem je školovan časnik, intelektualac, osposobljen izvršavati zadaće vojne organizacije u 21. stoljeću.

Ugovor su potpisali pomoćnik ministrice obrane za ljudske resurse Krunoslav Mazalin, dekan Građevinskog fakulteta Pavao Marović, prodekan Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Nikola Rauseljević i prodekan Ekonomskog fakulteta Zoran Babić.

Školovanje kadeta koji su se prijavili na natječaj i prošli liječnićki pregled trajat će četiri godine. Znanstveni dio nastave održavat će se na Sveučilištu, a stručni u vojnim učilištima. U Splitu će nastava biti organizirana u vojarni Lori.

Time je država dobila mogućnost najracionalnijeg školovanja časnika, kazao je rektor Sveučilišta u Splitu Ivan Pavić, "koristeći se civilnim i vojnim resursima". Sveučilištu je pak omogućena uporaba prostora kojima raspolaže MORH, i koji do sada nisu upotrebljavani za šire obrazovanje, jer će i dio civilnih studenata dio obrazovanja također stjecati u vojnim objektima.

Mazalin je istaknuo kako je ta suradnja sa Sveučilištem važna radi suvremenog školovanja časnika, tako da se popravi razina naobrazbe kadrova koji su sada uglavnom iz Domovinskog rata, bez primjerena stupnja naobrazbe. Nakon školovanja mladi će časnici dobiti čin poručnika, a proći će izobrazbu iste vrtse kao i civilni studenti, pojačanu za vojne programe pa će njihovo školovanje donekle ipak biti teže.

Ove se godine na prvi natječaj za stipendiju "Kadet" prijavilo 140 kandidata od kojih je 60, nakon liječničkog pregleda i zadovoljenja ostalih uvjeta, potpisalo ugovore. Šesnaest ih se školuje na splitskom, a 44 na zagrebačkom sveučilištu. Kandidati su osim toga trebali imati završenu četverogodišnju srednju školu, položiti razredbeni ispit i udovoljiti sigurnosnim uvjetima.

Četverogodišnje studiranje uključuje i zimske i ljetne kampove za stjecanje vojnih vještina.

(Hina) dstr dd

Pročitajte više