Splitskom Plovputu predana brodica za opskrbu i održavanje svjetionika

U BRODOGRADILIŠTU specijalnih objekata splitske brodograđevne industrije danas je Plovputu, splitskoj tvrtki za održavanje plovnih putova, predana posljednja iz serije od sedam jednakih brodica za opskrbu i održavanje svjetionika.

Brodica u gradnju koje je iz državnog proračuna uloženo 2,8 milijuna kuna plovit će u korčulanskim vodama, a opskrbljivat će najudaljenije jadranske svjetionike - Palagružu, Sušac i Glavat.

Državni tajnik za more u Ministarstvu mora, turizma prometa i razvitka Branko Bačić kazao je kako država potiče takve projekte, u prvom redu kako bi se poboljšala sigurnost plovidbe na Jadranu, ali i povećala zaposlenost hrvatskih brodogradilišta.

Bačić je najavio kako će država i 2005. u gradnju brodova za hrvatske brodare izdvojiti 80 milijuna kuna.

Direktor Brodogradilišta specijalnih objekata Damir Arapović kazao je da današnjom predajom ta tvrtka nakon dužeg vremena završava vrlo uspješnu poslovnu godinu.

Specijalni objekti su ove godine osim četiriju novogradnja predali i četiri konstrukcije za bušenje nafte u sjevernom Jadranu, kazao je Arapović, dodavši kako su navozi Specijalnih objekata većim dijelom popunjeni i za iduću godinu.

Pročitajte više