Srinjine- blokada se nastavlja

Mještani Srinjina nastavljaju s blokadom nedovršene županijske ceste Žrnovnica Srinjine koji je počeo u ponedjeljak nakon što na sastanku s gradskim čelnicima nije postignut dogovor o ispunjenju njihovih zahtjeva; zabrane daljnje eksploatacije kamenoloma u mjestu i dovršenja obnove ceste.

Nezavisni vijećnik u Mjesnom odboru i predstavnik prosvjednika Jure Čović kazao je kako su od razgovora s gradonačelnikom Miroslavom Buličićem i dogradonačelnikom Željkom Sikiricom očekivali barem da Poglavarstvo poništi svoju najnoviju odluku o dopuštenju daljnje eksploatacije kamenoloma, donesenu prošlog tjedna. Tako bi se sve vratilo na prijašnje stanje i Gradskom bi vijeću na prihvaćanje bio podnesen prostorni plan prema kojemu će se kamenolom zatvoriti i sanirati.

Zahtjev je u skladu s voljom mještana izraženom i u peticiji koju su danas predali gradonačelniku i dogradonačelniku, ali i s mišljenjem struke, kazao je Čović.

Međutim gradski su čelnici, prema Čovićevim riječima, ostali pri svojemu stavu. Najavio je kako će se prosvjedi nastaviti barem do sjednice Gradskog vijeća u petak koja bi trebala donijeti konačno rješenje "A što će poslije biti, neka nam Bog pomogne", poručio je Čović.

Dogradonačelnik Sikirica izjavio je kako će vijećnici na sutrašnjoj sjednici dobiti sve materijale vezane uz kamenolom, uključujući i peticiju mještana. Dogradonačelnik vjeruje kako će se u kvalitetnoj raspravi doći do rješenja. Kakvog, nije htio prejudicirati.

Mještani Srinjina su promet cestom Žrnovnica - Srinjine prvi put blokirali prošlog četvrtka. Nakon stanke do ponedjeljka, jer su u međuvremenu razgovarali s gradskim i županijskim čelnicima, očekujući pozitivan odgovor na svoje zahtjeve, s blokadom su nastavili u ponedjeljak, kada su doznali da je Poglavarstvo izmjenilo svoju raniju odluku o sudbini kamenoloma. Poglavarstvo je, po Čoviću, podleglo pritiscima Konstruktor - Inženjeringa, koncesionara kamenoloma, i u postupak uputilo prostorni plan koji predviđa daljnje iskorištavanje kamenoloma i njegovo širenje, što, prema Čovićevim riječima, znači ugrožavanje opstanka u Srinjinama, zbog svakodnevnog miniranja.

Rekonstrukcija Županijske ceste Žrnovnica - Srinjine prekinuta je prije nešto više od mjesec dana, nakon što je Općinski sud u Splitu donio zabranu na temelju zahtjeva Zvonimira Novakovića, vlasnika osam tisuća metara četvornih zemljišta uz cestu, jer mu nije plaćena naknada za zemljište. Čović je kazao kako su svjesni da na sudsku odluku ne mogu utjecati te da "s vlasnikom to treba riješiti onaj tko je Novakoviću dao zemlju".Podsjetioi je kako je Novaković zemlju dobio od Grada Splita kao dragovoljac Domovinskog rata.

Cesta Žrnovnica - Srinjine trebala je biti otvorena za promet 15. srpnja, no, kako zbog spomenutih imovinsko - pravnih problema, dio ceste još nije asfaltiran, otvaranje je odgođeno do daljnjega, a promet se, unatoč tome, svakodnevno odvijao.Kako je promet tom cestom, inače jedinom alternativom Jadranskoj magistrali između Splita i Omiša, zapriječen, automobili se preusmjeravaju obilazno preko Sitnog.

(Hina) xdstr yvkn

Pročitajte više