SRJ: Direktor sigurnosne agencije smijenjen zbog isteka mandata

Nema nikakve izravne veze između posjeta američkog veleposlanika za ratne zločine Pierrea Richarda Prospera i sinoćnje odluke Vlade Srbije o smjeni direktora Sigurnosnoinformativne agencije (BIA) Andrije Savića, izjavio je danas na konferenciji za novinare srbijanski ministar unutrašnjih poslova Dušan Mihajlović.

Savić je, kazao je Mihajlović, izabran je za vršitelja dužnosti direktora BIA-e na rok od šest mjeseci, kako bi proveo prošlogodišnje zakonske izmjene po kojima se ta agencija (bivši Resor državne sigurnosti) izdvaja iz MUP-a Srbije i stavlja u nadležnost Vlade Srbije, te je taj šestomjesečni rok nedavno istekao.

Ministar policije potvrdio je da je za novog direktora BIA-e imenovan ´jedan od iskusnih radnika agencije u Beogradu´ Miša Milićević, donedavni načelnik prvog odjela beogradske Službe državne sigurnosti. Za njegovog zamjenika postavljen je Goran Živaljević, koji je za vlasti Slobodana Miloševića bio jedan od načelnika u beogradskom Centru državne sigurnosti.

Smijenjeni Andrija Savić na čelo te službe postavljen je nakon oružane pobune Jedinice za specijalne operacije (tzv. Crvene beretke) u jesen 2001. godine.

Pročitajte više