Stalne članice Vijeća sigurnosti napreduju prema sporazumu o Libanonu

PET stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda napreduju prema postizanju sporazuma o rezoluciji o Libanonu i u srijedu se se intenzivno bavili diplomatskim aktivnostima kako bi ublažili razmimoilaženja, naveli su zapadni diplomati.

Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija nadaju se da će postići da Vijeće sigurnosti UN-a u roku od tjedan dana usvoji rezoluciju kojom se poziva na prekid vatre i možda čak predviđa povećanje broja UN-ovih mirovnih snaga u Libanonu.

Sjedinjene države i Francuska, prema diplomatskim izvorima, rade ubrzano na usuglašvanju početne rezolucije u kojoj će se pozvati i na stvaranje tampon zone i razoružanje gerilaca Hezbollaha.

Francuska je jasno stavila do znanja da se neće pridružiti međunarodnim snagama u Libanonu, ako se prije toga ne postigne sporazum o prekidu vatre i načelnom političkom okviru za dugoročni mirovni sporazum između Izraela, Hezbollah i vlade u Bejrutu.

"Nadam se da ćemo u četvrtak voditi razgovore u Vijeću o tekstu koji omogućuje napredak. Mogućnost skorog prihvaćanja rezolucije znatno se popravila", rekao je veleposlanik Velike Britanije Emyr Jones Parry.

"Dobro radimo, bliži smo sporazumu", rekao je njegov francuski kolega Jean-Marc de La Sabliere.

Veleposlanik Sjedinjenih Država John Bolton je rekao da su do sada rezultati razgovora "ohrabrujući, iako još preostaje dosta posla".

Bijela kuća je izjavila da su diplomatski napori Vijeća i Francuske doveli do "stvarnog napretka" prema rezoluciji kojom se zahtijeva prekid vatre u Libanonu sljedećih dana.

Pročitajte više