Staničić: Granica nije problem u odnosima SCG i Hrvatske

Hrvatski veleposlanik u Srbiji i Crnoj Gori Tonči Staničić izjavio je za beogradski dnevnik "Danas" od četvrtka kako pitanje granice između Hrvatske i Srbije i Crne Gore ne predstavlja problem u odnosima dviju zemalja najavivši kako će uskoro najveći dio pitanja oko utvrđivanja granice, posebice na Prevlaci i u sjevernom dijelu, biti riješen.

"Pitanje granice ne predstavlja problem u odnosima između SCG i Hrvatske", rekao je hrvatski veleposlanik u intervjuu "Danasu", dodajući da će međudržavna diplomatska komisija za granice uskoro nastaviti rad na identifikaciji granice i da će "najveći dio pitanja, poput Prevlake i sjeverne granice uskoro biti riješen". Kako je najavio, "intenzivirat će se i rad na unapređenju pograničnog režima, u skladu sa standardima i praksom Europske unije, a u interesu stanovništva u pograničnom području".

"Granica na Šarengradskoj adi, kao i na ostalim 'džepovima' na Dunavu i oko ove rijeke može se, između ostaloga, utvrditi i uvidom u katastarske knjige. Iako u SFRJ među republikama nije bilo utvrđenih državnih graničnih linija, poznate su granice općina, pa će komisija po njima utvrđivati i graničnu liniju. Poznat je zaključak Badinterove komisije koji su priznale sve međunarodne institucije, a po kojem su granice bivših republika SFRJ i granice novonastalih država", kazao je hrvatski veleposlanik, naglasivši da je "granica između SCG i Hrvatske tehničko, a ne političko ili međunarodno pitanje i bolje je riješiti prije ulaska u EU", što je i bio povod nedavnom njegovom posjetu, s ministrom za kapitalne investicije u Vladi Srbije Velimirom Ilićem, graničnim prijelazima Bajakovo-Batrovci i Šid-Tovarnik.

Kad je riječ o sukobu na Televiziji Novi Sad oko neemitiranja emisije na hrvatskom jeziku "Divani", riječ je o odbijanju te televizije da potpiše ugovor o emitiranju s Novinsko-izdavačkom ustanovom "Hrvatska riječ".

"Hrvati u Vojvodini traže samo ono što i sve druge manjine imaju - ništa više, ništa manje. Na pitanje zašto to ne mogu imati, izgleda da samo gospodin direktor može dati odgovor. S obzirom na to da su o ovome nedavno ponovo razgovarali premijeri Sanader i Koštunica, kao i da se generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić osobno angažirao, nemam nikakvih nedoumica da će problem uskoro biti riješen", rekao je Staničić.

Pitanje potraživanja privatne i kolektivne imovine građana SCG u Hrvatskoj, kao i status bivših predstavništava hrvatskih tvrtki u SCG obuhvaćeno je zajedničkim razgovorima o sukcesiji svih država nasljednica bivše SFRJ, kazao je hrvatski veleposlanik, dodajući da "veliki broj građana i tvrtki taj problem već rješava individualno" i da je "poželjno da se što više tih sporova uspješno okonča prije zvaničnog zaključenja Sporazuma o sukcesiji".

"U mnogim slučajevima je pravno i činjenično stanje jasno i vjerujem da samo inercija sprječava veći napredak u tom procesu. I na hrvatskoj i na srpskoj strani postoje od država ovlaštene agencije koje se time bave, čiji rad svakako treba potaknuti, ali i spriječiti zloupotrebe koje su se događale u prošlosti", kazao je Staničić.

U vezi s hrvatskim pridruživanjem Europskoj uniji, Stančić je rekao da se Hrvatska nada da će 17. ožujka započeti pregovori o pridruživanju.

"Hrvatska u potpunosti surađuje s Haaškim tribunalom, po svim pitanjima, pa i u slučaju Gotovine. Vjerujemo da će ta puna suradnja biti verificirana otpočinjanjem pregovora o pridruživanju EU 17. ožujka", kazao je hrvatski veleposlanik.

(Hina) xttag ybr

Pročitajte više