State Department upozorava na nasilje i diskriminaciju Srba i Roma u Hrvatskoj

AMERIČKI State Department objavio je  godišnje izvješće o stanju ljudskih prava u svijetu u kojem se, u dijelu posvećenom Hrvatskoj, upozorava na probleme u pravosuđu te na slučajeve nasilja i diskriminacije prema manjinama, posebno Srbima i Romima, porastu nasilja prema ženama, problemima povrata imovine i upitne medijske slobode.

Na 19 stranica izvješća citiraju se podaci Ministarstva pravosuđa iz 2007. prema kojima na sudovima stoji 1.014.646 neriješenih predmeta i istaknuto je kako "javnost smatra pravosuđe jednim od glavnih izvora korupcije u zemlji".

Uočena je i praksa Državnog sudbenog vijeća da ili odbija kandidate, ili mjesto ostavlja praznim, kako ne bi imenovalo Srbe za suce, uz podatak da su od 1.930 sudaca u Hrvatskoj 42 Srbi ili 2,2 posto te još 1,8 posto druge manjine.

Kod pitanja povrata imovine upozorava se na sporo rješavanje više od 12.000 zahtjeva Srba nositelja stanarskog prava, kod vjerskih zajednica sporno nije samo vraćanje imovine islamskoj zajednici, dok se naglašava problem povrata imovine Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Židovskoj zajednici u Hrvatskoj.

Mediji i dalje pod velikim utjecajem vlasti

Mediji su i dalje ocijenjeni da su pod velikim utjecajem vlasti, posebno lokalni mediji jer ih je 70 posto u vlasništvo lokalnih vlasti.  Spomenut je i primjer imenovanja Hloverke Novak Srzić za glavnu urednicu HTV-a 2007., iako je protiv te odluke bilo Hrvatsko novinarsko društvo i većina novinara zaposlenih na tom mediju.

State Department dalje navodi da se ustavna zaštita protiv diskriminacije provodi prema svima manjinama, ali se i dalje nastavlja otvorena diskriminacija i šikaniranje Srba i Roma.

A po tom pitanju posebno su naglašeni slučajevi napada na srpske povratnike u zadarskom zaleđu i napadi na imovinu Srpske pravoslavne crkve.

Zabilježen trend porasta obiteljskog nasilja

Analizira se i stanje u području obiteljskog nasilja prema kojem je od 2006. zabilježen trend porasta obiteljskog nasilja. Za diskriminaciju prema homoseksualcima kao primjer se daje napad na Gay Pride paradu u Zagrebu iz srpnja 2007. te "često prisutne uvrede, stereotipne šale i društvene predrasude".

Hrvatska je i dalje tranzitno područje za trgovinu ljudima sa zabilježenim porastom ciljne točke za brojne prostitutke iz Srbije, Moldavije i BiH.

State Department se dotakao i pitanja radnih uvjeta u RH, navodeći kako minimalna plaća od 2.100 kuna bruto ne može osigurati pristojan život radničkim obiteljima te da je prosječna plaća iz kolovoza 2007. od 4,743 kune također ispod minimalnih troškova života za četveročlanu obitelj, koji su iznosili 5.774 kune.

J.S.

Pročitajte više