Statusna konferencija o "slučaju Lijanovići" održana iza zatvorenih vrata

PRED Sudom Bosne i Hercegovine u Sarajevu je u četvrtak održana statusna konferencija u slučaju "Lijanovići", a početak glavne rasprave po optužnici koja tereti predsjednika Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) Dragana Čovića, predsjednika Ustavnog suda BiH Matu Tadića, četvoricu braće Ivanković te profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu Zdravka Lučića odgođena je za sljedeći tjedan.

Statusna konferencija institut je koji je do sada bio potpuno nepoznat u bosanskohercegovačkom zakonodavstvu a novinarima je, protivno dosadašnjoj praksi, bio zabranjen pristup u sudnicu u kojoj se ova rasprava održavala.

Iz službe za informiranje Suda BiH su ustvrdili je kako je sjednica zatvorena na zahtjev svih strana, ali to je odlučno opovrgao Čovićev odvjetnik Josip Muselimović. "Statusna konferencija novost je i za nas", izjavio je Muselimović pri ulasku u zgradu suda gdje su novinari zaustavljeni.

Čovićev branitelj je potvrdio kako je cijela optužnica u "slučaju Lijanovići" i dalje temeljena na iskazu jednog zaštićenog svjedoka. Taj je svjedok, kako je pojasnio, u međuvremenu identificiran i njegov je identitet poznat.

Muselimović je upozorio kako je obrana dobila informacije da je Tužiteljstvo u međuvremenu započeo ispitivati još neke potencijalne svjedoke što se smatra nedopustivim s obzirom da je optužnica već napisana i potvrđena od strane suda pa se ne može naknadno mijenjati.

"Mi i dalje držimo kako je u slučaju Dragana Čovića apsolutno rječ o montiranom političkom procesu", kazao je Muselimović.

Optužnica što ju je 2. ožujka podigao posebni odjel pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije tereti tvrtku "Lijanovići" iz Širokog Brijega za izbjegavanje plaćanja carina na uvoz mesa te za višemilijunske porezne utaje kao i krivotvorenje isprava.

Čović i Tadić opttuženi su da su braći Ivanković omogućili takve radnje koristeći svoje položaje ministra financija u Vladi Federacije BiH odnosno predsjednika Ustavnog suda za što su navodno dobili mito od tvrtke "Lijanovići".

Profesora Lučića optužnica tereti da je bio posrednikom u podmićivanju ove dvojice.

Josip Muselimović ponovio je u četvrtak kako tužitelj nije uspio osigurati nijedan čvrst dokaz za ovakve tvrdnje pozvavši se pri tom na mišljenje federalnog pravobraniteljstva prema kojemu su sve odluke o oslobađanju "Lijanovića" plaćanja carine, što ih je potpisao Čović, donesene potpuno sukladno zakonu.

"U svakom slučaju, ulazimo u veoma interesantan kazneni proces", kazao je Muselimović.

Početak glavne rasprave trebao bi uslijediti 28. lipnja čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih rječi optužbe i obrane.

Pročitajte više