Za većinu Jadrana izdan meteoalarm, evo kakvo vrijeme će biti do kraja srpnja

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

U DALMACIJI je temperatura jučer dosegnula 34 stupnja, a sparno i vruće je bilo i u drugim krajevima Hrvatske. Danas nas je dočekalo osvježenje, ali bit će kratkog vijeka, piše HRT

Na istoku Hrvatske vrijeme će danas biti promjenjivo i nestabilno, povremeno s pljuskovima i grmljavinama. Najviša temperatura bit će manja nego dan prije i dosegnut će 27 stupnjeva. 

U Dalmaciji najstabilnije

Još svježije bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Također se očekuju kiša i grmljavina, ali će poslijepodne biti kraćih sunčanih razdoblja. 

U gorju i na sjevernom Jadranu bit će bure, a ona će u drugom mjestu biti mjestimice jaka, podno Velebita s olujnim udarima, a temperature će pasti. DHMZ je za veći dio Jadrana izdao žuti, a za Podvelebitski kanal narančasti meteoalarm. 

U Dalmaciji djelomice sunčano, a uz više oblaka lokalno će biti pljuskova i grmljavine, uglavnom u njezinoj unutrašnjosti te na sjeveru, a vjerojatno i na otvorenom moru. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i sjeverozapadnjak, a bura većinom navečer u sjevernom dijelu. U petak još vruće uz neugodno toplu i sparnu noć, osobito prema jugu.

Podjednako vruće i na južnom Jadranu gdje će još biti najstabilnije i najsunčanije. Mogućnost lokalnog pljuska postoji poslijepodne u zaobalju. Vjetar slab i umjeren sjeverozapadni i zapadni, a najviša temperatura od 30 do 33 stupnja.

Vrijeme sutra

U subotu na kopnu promjenjivo, mjestimična kiša i pljuskovi uglavnom još na istoku te u unutrašnjosti Dalmacije. Od nedjelje većinom sunčano. Puhat će povremeno umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, dnevna temperatura u postupnom porastu, jutarnja u manjem padu.

I na Jadranu u subotu promjenjivo, još ponegdje kiša i grmljavina, ali i nevere, uglavnom u Dalmaciji. Bura će se proširiti duž cijele obale, nerijetko će biti i jaka, podno Velebita na udare olujna. Od nedjelje sunčanije i stabilnije, a mala je mogućnost za još poneki pljusak na jugu.

Puhat će većinom umjerena bura i sjeverozapadnjak i ponovno će biti vruće. Dakle, promjena koja slijedi kratkog je vijeka, piše HRT

Prognoza za srpanj

Europski centar za srednjoročne vremenske prognoze (ECMWF) piše kako bi srpanj mogao biti sličan lipnju, ali uz nekoliko vlažnijih perioda. 

To se najviše odnosi na razdoblje sredinom mjeseca kada bi oborine mogle biti snažnije od prosjeka na cijelom Balkanu i Italiji, prenosi IstraMet

Što se tiče temperatura zraka, iako će naravno biti vrućih dana jer smo ipak u srcu ljeta, prognostički modeli ne predviđaju ekstremnije temperaturno odstupanje

Prema tome, već možemo govoriti o tome kako će se sezonske prognoze koje su predviđale iznimno suho ljeto uz rekordne vrućine u mnogočemu pokazati pogrešnima.

Pročitajte više