Stjuardesa u Indiji suspendirana sve dok ne smršavi

50-GODIŠNJA stjuardesa Sheela Joshi teži 67 kilograma i, premda za indijskog državnog zračnog prijevoznika radi već 26 godina, uprava ju je odlučila suspendirati.

Prije dvije godine Air India je dopuštala da težina stjuardese prelazi dozvoljenu granicu za 3 kilograma, međutim sada su uvedene oštre granice koje nijedna ne smije prekoračiti. Ukoliko se to dogodi, poput Joshi, uprava ih suspendira, bez plaće, sve dok se ne vrate na dozvoljenu težinu.

Oni naime, smatraju da netko Joshine dobi i visine može imati 65 kilograma. "To me jako demoralizira i dosta je ponižavajuće. Stalno mislim o svojoj težini, jer vam mogu reći; 'Izgledate predebelo, molim vas odlazite'", kazala je Joshi za CNN. No, ona nije ostala pasivna, zajedno s još 12 kolegica tužila je kompaniju za diskriminaciju, a iz Air Indie su poručili da su njihove zaposlenice znale pravilo kada su se zaposlile.

"Vrlo je bitan i faktor sigurnosti, jer u hitnom slučaju stjuardese se moraju kretati jako brzo", izjavio je odvjetnik Air Indie Rupinder Singh Suri. Međutim, odvjetnik stjuardesa ističe kako se kompanija zapravo želi riješiti svojih starijih zaposlenica. "Cijeli svoj život radili su za njih i tek kad su počele raditi bile su mnogo manje nego sada", kazao je Arvind Sharma. U međuvremenu Joshi i kolegice su, za svaki slučaj, na dijeti.

J.M.
Foto: Ilustracije

Pročitajte više