KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Stožer zabranio posjete u bolnicama i staračkim domovima u Zagrebu i tri županije

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

NACIONALNI stožer civilne zaštite objavio je na današnjoj presici da se zbog rasta broja zaraženih od danas zabranjuju posjeti i izlazak korisnika ustanova u socijalnoj skrbi (domovi za starije) u Gradu Zagrebu te Osječko-baranjskoj, Zagrebačkoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, kao i posjeti u bolnicama u Zagrebu, Splitu i Osijeku. 

"U tim županijama je veći porast broja slučajeva zaraze koronavirusom. Željeli bismo spriječiti bilo kakav ulazak virusa u ustanove i zabranjuju se posjeti korisnicima i njihov izlazak iz domova”, rekla je pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) za medicinu rada Marija Bubaš.

U ustanovama u zdravstvenom sustavu moraju se nositi zaštitne maske za sve zdravstvene djelatnike te selektivno u županijama u kojima je zabilježen porast broja oboljelih te se ukidaju posjeti bolesnicima.

To se, pojasnila je Bubaš, odnosi na KBC-e u Osijeku i Splitu te bolnice u Gradu Zagrebu. Uz to, uvodi se testiranje onih zdravstvenih djelatnika koji se vraćaju iz zemalja gdje je lošija epidemiološka situacija te im se preporučuje i da ne odlaze u te zemlje.

 

Pročitajte više