Stručnjaci: Do 2030. rakete će prevoziti ljude preko Atlantika za 30 minuta

Foto: EPA

LETOVI raketom uskoro bi mogli učiniti putovanja zrakoplovom suvišnima i zastarjelima, smatra investicijska kompanija UBS.

Raketom SpaceX Elona Muska putovanje od Londona do New Yorka moglo bi trajati samo 29 minuta, a do Sydneyja nešto manje od sat vremena. Prijevoz od točke do točke na Zemlji putovanjem kroz svemir mogao bi potpuno promijeniti postojeće tržište putovanja koja traju više od 10 sati. Švicarska kompanija UBS predviđa da će tržište raketnih putovanja do 2030. vrijediti gotovo 20 milijardi dolara, piše britanski dnevni list Daily Mail.

UBS također smatra da će industrija svemirskog turizma do 2030. vrijediti oko tri milijarde dolara. Budućnost putovanja na udaljena mjesta je u lansiranju raketa u više slojeve atmosfere prije povratka na Zemlju, tvrde švicarski financijski stručnjaci. Takva putovanja, velikim brzinama kroz svemir, postat će vrlo unosno tržište za projekte kao što su SpaceX ili Virgin Galactic, koji se već natječu u utrci za svemirski turizam.

Veliko tržište

"Iako neki smatraju da je korištenje svemira za putovanja na udaljena mjesta zapravo znanstvena fantastika, mi mislimo da u tome postoji veliko tržište. Svemirski turizam još je u početnoj fazi, no kako tehnologija bude postajala pouzdana, zbog konkurencije će padati troškovi, a svemirski turizam postajat će sve više mainstream", kažu analitičari UBS-a Jarrod Castle i Myles Walton.

Za dulje letove, primjerice od Londona do Sydneyja, za koje je trenutačno potrebno 23 sata, raketi treba manje od sata.

Svemirski turizam na Mars ili druge planete također će postati realnost, kažu analitičari UBS-a, a na svemirskim stanicama bit će izgrađeni hoteli. Analitičari predviđaju da će svemirska industrija, koja danas vrijedi oko 400 milijardi dolara, do 2030. godine vrijediti oko 805 milijardi.

Utrku za titulu prve kompanije koja je poslala putnike u svemir vode Virgin Galactic Richarda Bransona, Muskov Space X i Blue Origin Amazonova šefa Jeffa Bezosa. UBS predviđa da će tržište biti ogromno, čak i ako se mali postotak putnika odluči za raketna putovanja. Tijekom 2018. godine više od 150 milijuna putnika provelo je više od 10 sati na dugim zrakoplovnim letovima.

Muskov svemirski brod može primiti 100 ljudi, a veličina svemirskih letjelica mogla bi biti ograničavajući faktor u doglednoj budućnosti. UBS smatra kako je malo vjerojatno da će bilo koja raketa tako skoro moći ponijeti više od 300 ljudi, ali taj bi problem mogli riješiti češći letovi. Virgin Galactic, koji za mjesto na svojim komercijalnim letovima naplaćuje 250.000 dolara, prvi put je dosegnuo svemir u prosincu 2018. SpaceShip Two je 22. veljače obavio već drugi svemirski let, zaključuje Daily Mail.

Milijarderi u svemirskoj utrci

Bezosov projekt svemirskog turizma Blue Origin natječe se sa sličnim razvojnim programima. Predsjednik uprave Tesle, Elon Musk, pokrenuo je raketnu tvrtku SpaceX, dok je Richard Branson osnovao Virgin Galactic. Bezos je u travnju 2017. objavio da Blue Origin svake godine financira s oko milijardu dolara Amazonovih dionica.

Sustav se sastoji od kapsule za posadu, koja je pod tlakom, smještenom na raketu New Shepard koja se može koristiti za više letova. Najbogatiji čovjek svijeta Jeff Bezos istodobno priprema i raketu New Glenn koju planira lansirati u orbitu do 2020. godine. Iako je imao nekoliko uspješnih lansiranja, Bezosov projekt još nije uspio napustiti Zemljinu atmosferu, Muskov je program SpaceX već poslao raketu Falcon Heavy u svemir.

SpaceX lansirao je 6. veljače 2018. raketu prema orbiti 140 milijuna milja udaljenog Marsa. Na brodu je i crveni Teslin roadster koji je pripadao upravo Musku. SpaceX već je uspio sklopiti nekoliko multimilijunskih ugovora s NASA-om jer se američka svemirska agencija nada da će rakete iskoristiti za kolonizaciju Marsa. SpaceX već poslao kapsulu Dragon na Međunarodnu svemirsku stanicu i bez problema se vratio. NASA je već odredila dvojicu astronauta koji će se ukrcati na prvu Dragonovu misiju s ljudskom posadom.

Richard Branson i Virgin Galactic uspješno su obavili dva leta sa svemirskim zrakoplovom Unity. Prvi let obavljen je u prosincu 2018. godine, a drugi 22. veljače. Letjelo se brzinom od oko 3200 km/h. Više od 700 dobrostojećih klijenata, među kojima su Brad Pitt i Katy Perry, već je rezerviralo 250.000 dolara vrijedno mjesto na jednom od Virginovih svemirskih letova. Branson je rekao kako očekuje da će Elon Musk sa svojom raketom SpaceX pobijediti u utrci do Marsa.

SpaceShipTwo može ponijeti šest putnika i dva pilota. Svaki putnik ima isti sjedeći položaj uz dva velika prozora, jedan sa strane i jedan iznad. Svemirski brod je dugačak 18 metara, s kabinom promjera 2,3 metra koja omogućava maksimalni prostor za lebdenje astronauta pri nultoj gravitaciji. Raketni motori pale se na visini od 15.000 metara. 

Putnici postaju astronauti kad dosegnu visinu od 100 kilometara i Karmanovu liniju, granicu između Zemljine atmosfere i svemira. U tom trenutku SpaceShipTwo odvaja se od White Knighta II, noseće letjelice. Svemirski brod potom kreće na suborbitalno putovanje bestežinskim prostorom koje traje oko šest minuta. Cijeli let traje oko 3,5 sata.

Pročitajte više