Stručnjaci iz BiH utvrđuju činjenice o granici s Hrvatskom kod Neuma

STRUČNA skupina Bosne i Hercegovine, zadužena za identificiranje granice s Republikom Hrvatskom, priprema posebni elaborat o razgraničenju kod Neuma, koji će poslužiti kao odgovor na zahtjev hrvatske strane za preispitivanje granične crte na tom području, potvrdio je Mugdim Čukle, član Državnog povjerenstva za granice BiH.

Kako ga u srijedu citira "Oslobođenje", Čukle je pojasnio kako su članovi ovog radnog tijela nedavno boravili u Neumu gdje su preispitivali utemeljenost zahtjeva hrvatske vlade.

Članovi skupine kontrolirali su katastarske činjenice, podatke o plaćanju poreza i druge argumente korištene tijekom prethodnog utvrđivanja granice sa RH.

Čukle je podsjetio kako je definiranje granice proces koji je trajao pune dvije godine te stoga cijeni kako je malo vjerojatno da bi se granična crta mogla mijenjati.

"Ako ranije korištene činjenice budu potvrđene, onda će stajalište BiH o razgraničenju kod Neuma biti nepromijenjeno", kazao je ovaj bosanskohercegovački stručnjak.

Stajalište je Vlade Hrvatske kako otočići Mali i Veliki školj u Malostonskom zaljevu te vrh poluotoka Klek pripadaju RH što zahtjeva izmjene ugovora o granicama iz 1999. godine.

Pročitajte više