Strugar: Vlada namjerava ubrzati obrazovanje odraslih

MINISTAR provjede i športa Vladimir Strugar posjetio je danas Pučko otvoreno učilište (POU) u Zagrebu kako bi izrazio podršku Ministarstva smanjenju napismenosti i prekvalifikacijama koje vode lakšem zapošljavanju.

Vlada je u 2003. izdvojila 6,5 milijuna kuna kojima kani podići obrazovnu razinu stanovništva i omogućiti lakše stjecanje prvog zanimanja. Kazao je to Strugar nakon što je obišao polaznike tri programa POU: stjecanja zvanja dadilje, programa prekvalifikacije za konobare i kuhare te programa završetka osnovne škole.

Narednih godina Vlada će povećavati taj iznos kako bi se za 5-6 godina znatno smanjio broj nepismenih.

Petina hrvatskog stanovništva starijeg od 15 godina nema završenu osnovnu školu, a druga petina ima samo osnovnu školu, rekao je Strugar ocijenivši to vrlo nepovoljnim stanjem.

Pučka otvorena učilišta rade na obrazovanju odraslih, ali Vlada želi ubrzati njihov rad, uklapajući se u UNESCO-ov program "Desetljeće pismenosti".

Strugar je kazao da je izrađen novi nastavni plan za obrazovanje odraslih, da je u tijeku izrada novih nastavnih programa, te da Ministarstvo kani izraditi i nove udžbenike.

Nositelji programa bit će županijska i općinska pučka učilišta, koja će surađivati sa školama.

Ministarstvo prosvjete izdat će vaučere polaznicima kojima će moći platiti školovanje. Troškovi za jedno obrazovno razdoblje procjenjuju se na dvije tisuće kuna, a cijena osposobljavanja za jednostavnija zanimanja 2250-2500 kuna.

Na Pučkom otvorenom učilištu program osnovne škole podijeljen je u šest obrazovnih razdoblja od kojeg svako traje po jedan semestar.

Na tom učilištu oko 100 programa osposobljavanja i usavršavanja opslužuje oko 70 zaposlenika te oko 500 vanjskih suradnika. Tijekom prošle godine sve programa polazilo je 3500 učenika.

Na pitanje dovode li se učenici iz županija koje ne financiraju kupovinu udžbenika u nepovoljan položaj u odnosu na učenike iz onih koji to rade poput Grada Zagreba, Strugar je odgovorio da se ministarstvo nema prava uplitati u to, jer se radi o pravima lokalne zajednice. "Svaka od njih ima mogućnost pomoći učenicima na različite načine, što to one dobrim dijelom i čine. Ako ne kupuju udžbenike, onda sudjeluju u financiranju prehrane, davanju stipendija i slično", rekao je.

Pročitajte više