Studenti Veleučilišta prelaze na Sveučilište

VIŠE od tri tisuće studenata i većina nastavnika ukinutoga splitskog Veleučilišta prešlo je do danas na Sveučilište u skladu s Vladinom uredbom o ukidanju i pripojenju te visokoškolske ustanove, doznaje se popodne u Rektoratu Sveučilišta u Splitu.

Studentske se prijave još zaprimaju, a nastava će se organizirati za nekoliko dana. Za studije bez dozvole bit će zatražena dopusnica, a ako se ne dobiju na vrijeme, studenti će pohađati nastavu po programima odgovarajućih stručnih studija na fakultetima Sveučilišta.

Rektor Sveučilišta Ivan Pavić u telefonskom je razgovoru potvrdio je Hini kako će Sveučilište podnijeti zahtjev za verifikaciju prijepornih studija, odnosno određenih nastavnih planova i programa, tako da bi studenti nastavili nastavu ondje gdje su stali. Pavić je rekao da studenti Veleučilišta ne trebaju strahovati da će zdravstveni studiji bivšeg Veleučilišta biti ukinuti.

"Nadam se da će se rokovi za verifikaciju studija i dobivanje dopusnica skratiti, jer ovo je izvanredna situacija koja zahtijeva razumijevanje svih mjerodavnih", rekao je Pavić. Tako je i s medicinskim studijima, dodao je. Inače će, potraje li duže nego to možemo prihvatiti, Sveučilište studentima omogućiti da prijeđu na stručne studije Medicinskog fakulteta koji ima valjanu dopusnicu, objasnio je. Oni će, dodao je, upisati njihov nastavni plan i program i možda će trebati polagati razliku nekih ispita, ali će ostati na godini studija na kojoj su bili prije pripojenja Veleučilišta Sveučilištu.

Štrajk bivših studenata ukinutog Veleučilišta u Splitu uskoro bi mogao završiti ako Senat Sveučilišta prihvati zaključke s prošlotjedna dogovora s ministrom Gvozdenom Flegom u Zagrebu, rekal je za Hinu glasnogovornica Štrajkaškog odbora Maja Cvitan

Predstavnici Štrajkaškog odbora danas su nakon razgovora s rektorom Sveučilišta Ivanom Pavićem u Rektoratu Sveučilišta predali disketu s popisom svih studenata, što bi trebalo olakšati upis studenata na Sveučilište, kazala je Cvitan. "Rektor Pavić", izjavila je, "pozitivno je reagirao na zahtjeve štrajkaša, pa očekujemo da će studenti uskoro pohađati nastavu po uvjetima i sa svim pravima koje su imali na Veleučilištu".

Pročitajte više