Studija provedena na majmunima mogla bi pomoći paraliziranima

Dr. Miguel Nicolelis proveo je studiju čija bi otkrića jednog dana mogla omogućiti paraliziranim ljudima da se služe gornjim dijelom tijela barem virtualno ako ne fizički.

U studiji su obavljena ispitivanja na majmunima. Jednoj je majmunici u mozak ugrađena naprava koja joj je omogućila kontrolu kompjutorske igre samo mislima, izvijestili su Nicolelis i njegovi kolege u najnovijem broju časopisa Public Library of Science Biology.

Promjene u načinu rada moždanih stanica majmuna pokazuju da se mozak fizički privikava na napravu, odnosno ugrađene sićušne elektrode, rekli su oni.

"Majmunica je odjednom shvatila da uopće ne mora pokretati ruku", kazao je Nicolelis. "Mišići njezine ruke bili su potpuno mirni, držala je ruku uz tijelo i kontrolirala robotsku ruku samo mislima".

Prije tri godine Nicolelis i njegovi kolege sa sveučilišta Duke u Sjevernoj Karolini izvijestili su da su željeli da majmun pokreće robotsku ruku samo pomoću misli i ugrađenih elektroda, ali je majmun nastavio pokretati i svoju ruku.

U posljednjem pokusu dva su majmuna shvatila što se događa i odigrala kompjutorsku igru samo pomoću misli.

Nicolelis i njegovi suradnici ugradili su mikroelektrode, od kojih je svaka manja od promjera ljudske kose, u mozak dviju ženki makaki majmuna nazvane Aurora i Ivy.

Elektrode prenose slabe signale kompjuterskom sustavu koji su razvili znanstvenici kako bi prepoznali obrasce signala koji predstavljaju pojedine pokrete ruke te životinje. Ti se signali prenose dalje i kontroliraju robotsku ruku.

Dosadašnji rezultati naveli su nas na pomisao da su ugrađivanja takvih elektroda u mozak obećavajuća za ponovnu uspostavu funkcija kod paraliziranih ljudi, zaključio je Nicolelis.

(Hina) kga dgk

Pročitajte više