suradnja zagrebačkoga sveučilišta i američke klinike mayo

Sveučilište u Zagrebu te prva i danas najveća privatna bolnica u svijetu Klinika Mayo iz Rochestera u američkoj saveznoj državi Minnesoti potpisat će sutra memorandum o razumijevanju i suradnji u izobrazbi liječnika, biomedicinskih znanstvenika i drugoga medicinskog osoblja.

Potpis na memorandum rektorice Helene Jasne Mencer i predstavnika Mayo fundacije (Mayo Foundation) Thomasa J. McDonalda značit će i proširenje dosadašnje suradnje dviju ustanova na poslijediplomskoj biomedicinskoj suradnji i na druge razine izobrazbe, kao što su razmjena studenata i stručnjaka te na biomedicinska istraživanja i unaprjeđenje medicinske skrbi.

U protekle dvije godine suradnja dvaju ustanova obuhvatila je tri skupa o poslijediplomskoj biomedicinskoj izobrazbi na kojima su sudjelovali i američki znanstvenici i stručnjaci te njihovi europski kolege, pretežito iz srednjoeuropskih zemalja.

Kako je najavljeno, potpisivanju memoranduma nazočit će, među ostalima, ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac, predstavnik Fundacije Mayo za središnju Europu Stanimir Vuk-Pavlović i veleposlanik Sjedinjenih Država u Zagrebu Ralph Frank.

Klinika Mayo u kojoj radi više od 20.000 ljudi izrasla je iz privatne prakse liječnika po imenu William Mayo koji je, zajedno sa svoja dva sina, 1863. osnovao tu kliniku koja danas zapošljava više od 23.000 ljudi.

Zbog Klinike Mayo mnogi u SAD-u i svijetu nazivaju Rochester, grad-bolnica, jer je od oko 70.000 žitelja toga trgovinskoga i industrijskoga središta u bolnici zaposleno njih više od 20.000.

U klinici radi i nekoliko desetaka znanstvenika i liječnika hrvatskoga podrijetla, među kojima su i Stanimir Vuk-Pavlović, Nenad Juranić, Željko Bajzer, Richard Matasić, Mark P. Wilhelm i Date A. Rings.

Pročitajte više